Recent, Curtea Constituţională a pronunţat o decizie prin care a declarat neconstituţional un text din Codul de procedură penală care prevedea că, dacă suspectul sau inculpatul este un minor care a împlinit 16 ani, citarea părinţilor nu este obligatorie, ci se va face numai dacă procurorul apreciază că ar fi necesar.

Ca urmare a acestei decizii, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 10 mai 2018, dată de la care a devenit obligatorie pentru toate persoanele, ori de câte ori un minor este acuzat de comiterea unei infracţiuni, procurorul sau poliţistul care anchetează cauza este obligat să citeze părinţii, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul.

Practic, începând cu data de 10 mai 2018, orice părinte, tutore sau curator care are în îngrijire un minor va fi obligatoriu informat când acesta este suspectat că a săvârşit o faptă gravă, respectiv o infracţiune.

Pentru a ajunge la concluzia că textul Codului de procedură penală care nu impunea această obligaţie pentru minorii de peste 16 ani este neconstituţional, CCR a făcut referire la o directivă a Uniunii Europene din 2016 prin care se impune tuturor statelor membre să instituie norme minime în scopul de a stabili garanţii procesuale prin care asigură că toţi copiii mai mici de 18 ani suspectaţi sau acuzaţi în proceduri penale sunt în măsură să înţeleagă şi să urmeze procedurile respective şi, finalmente, să îşi poată exercita dreptul la un proces echitabil.

De asemenea, Curtea Constituţională a făcut referire la Convenţia privind drepturile copilului adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la data de 20 noiembrie 1989 prin care se stabileşte că, în toate acţiunile care privesc copiii întreprinse de stat, interesele copilului vor prevala. În aceeaşi convenţie, statele garantează oricărui copil bănuit sau acuzat că a comis o încălcare a legii penale dreptul la un tratament demn prin intermediul părinţilor sau al reprezentanţilor legali.

În baza acestor norme internaţionale, Curtea Constituţională a constatat că există o discriminare a acuzaţilor minori care au împlinit 16 ani faţă de cei între 14-16 ani, în condiţiile în care este considerat minor, potrivit legii române şi legii europene, orice ins care nu a împlinit vârsta de 18 ani. În consecinţă, s-a impus organelor statului obligaţia de a aduce la cunoştinţa părinţilor orice acuzaţie ce priveşte orice copil până la 18 ani pe teritoriul României.