Părinţii Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care s-a stins în 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella, au reclamat Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pe procurorii orădeni la Consiliul Superior al Magistraturii, acuzând tergiversarea anchetei în care două doctoriţe de la spitalul de Boli Infecţioase sunt acuzate de malpraxis.  

BIHOREANUL a relatat pe larg acest caz la vremea respectivă. Patricia a decedat în mai 2010, iar încă de atunci mama ei, Delia Scorţe, acuza că e vina medicilor, care "au lăsat-o două ore în comă fără să intervină şi să o pună pe aparate!". Femeia a sesizat imediat Parchetul şi şi-a luat avocaţi, acuzându-le pe cele două doctoriţe care au tratat-o pe micuţă, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Iniţial, cazul a fost cercetat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde, după mai bine de un an, procurorii şi-au dat seama că nu e de competenţa lor, astfel că dosarul s-a întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Unde zace, susţin părinţii copilei.

"În 5 mai 2013, dosarul Patriciei a fost trimis la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, primind termen de finalizare a expertizei până în 3 august 2013. Nici până azi, după un an şi 5 luni, nu am primit încă rezultatul expertizei, cu toate că am formulat de mai multe ori cereri de urgentare. Au trecut deja aproape 4 ani şi jumătate de la pierderea fetiţei mele şi, fără acest rezultat, nu poate înainta ancheta", spune mama fetiţei.

Avocatul acesteia, Răzvan Doseanu, a formulat inclusiv o plângere către CEDO, acuzând încălcarea articolului 6 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului, cel privind judecarea cauzelor într-un termen rezonabil. "În luna septembrie, CEDO a admis plângerea. Asta nu înseamnă neapărat că ne va da dreptate, dar, din discuţiile cu avocatul, admiterea ei şi repartizarea la Secţiunea a treia semnifică faptul că cei de la CEDO au considerat plângerea fondată", a precizat Delia Scorţe.

În paralel, avocatul a făcut plângere şi la Consiliul Superior al Magistraturii, cerând ca instituţia să facă "verificări cu privire la neefectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală şi tergiversarea soluţionării dosarului". "Nu am acuzat pe cineva anume, dar am cerut ca CSM să facă verificări. Noi înţelegem că unele instituţii se mişcă greu, dar considerăm că procurorii de aici nu s-au mişcat cum trebuia", a precizat mama victimei.

Părinţii fetei se tem că lentoarea anchetatorilor ar putea duce la prescrierea faptelor reclamate, cu atât mai mult cu cât în 2011, Colegiul Medicilor Bihor a concluzionat că cele două doctoriţe nu sunt vinovate de vreo culpă medicală. Prezenţi la conferinţa de presă care anunţa verdictul, părinţii Patriciei au susţinut că ancheta a fost părtinitoare şi că membrii comisiei de anchetă au ignorat total mai multe detalii reclamate. De altfel, părinţii acesteia au ieşit de mai multe ori în public, acuzând că se vrea muşamalizarea cazului. "Corb la Corb nu-şi scoate ochii", spunea Delia Scorţe.

Care vor fi răspunsurile la noile demersuri făcute de părinţii Patriciei, rămâne de văzut. Sigur e că pe 12 octombrie micuţa ar fi împlinit 10 ani, iar părinţii şi prietenii copilei au fost nevoiţi să îi "serbeze" ziua mergând la cimitir şi înălţând spre cer lampioane...

Citiţi detalii despre caz, în articolul "Colegiul Medicilor: Patricia Aktaa nu a murit din culpa medicilor. Familia fetiţei: Colegiul a muşamalizat vina doctoriţelor Lenard şi Călinescu"