Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, într-un efort de a face rezervele mai sigure și de reducere a riscurilor, a anunțat guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy, într-o conferință de presă, citat fiind de Mediafax. Matolcsy a spus că decizia a fost de o importanță economică și națională strategică, și a fost luată la solicitarea premierului Viktor Orban, cu un an în urmă. 

Anunțul a stârnit uimirea mai multor analiști. „Este o mișcare ciudată, o creștere mare, oamenii încearcă să înțeleagă logica din spatele ei”, spune Timothy Ash de la Bluebay Asset Management, care crede că este vorba de un fel de declarație de independență, generată de tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles.

Conform vice-președintelui Marton Nagy, aurul reprezintă acum 4,4% din rezervele băncii naționale, un nivel apropiat de media statelor din Estul Europei.

Ungaria este ultima dintre națiunile europene care mizează pe aur, mișcarea venind după ce Polonia a achiziționat 9 tone de aur în iulie și august. Rezervele de lingouri ale băncilor centrale au crescut în ultimii 10 ani, cele mai mari achiziții fiind făcute de Rusia, Kazahstan și China.

Pe de altă parte, chiar dacă achiziția este importantă pentru Ungaria, țara este un deținător modest, situându-se pe locul 50 în clasamentul global întocmit de World Gold Council. Statele Unite dețin 8.133 de tone de aur, iar România 104 tone. Rusia a achiziționat 20 de tone de aur în fiecare lună, în acest an.

Economiștii spun că aurul se află la cel mai mic preț din ultimul an, ceea ce face metalul galben foarte atractiv. De la nivelul minim de la jumătatea lunii august prețul a crescut cu circa 6%, la 1.228 dolari uncia, la Londra.

Anterior cumpărării de aur, banca centrală maghiară a decis să își repatrize, în luna martie, de la Londra la Budapesta, rezerva de aur a Ungariei. A fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape 3 tone) de metal preţios. În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria.

Şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur. Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.