Parlamentul României a decis, marţi, eliminarea din Legea privind măsurile de restabilire a echilibrului bugetar prevederea care diminua pensiile cu un procent de 15%, după ce Curtea Constituţională a României a decis că este neconstituţională.

În aceeaşi şedinţă, plenul Parlamentului a adoptat prevederea prin care salariile bugetarilor sunt micşorate cu 25%, aceasta fiind considerată constituţională. Reducerile vor fi puse în aplicare începând cu 1 iulie.

Raportul comisiilor juridice întocmit după reexaminarea Legii echilibrului bugetar în acord cu decizia Curţii Constituţionale a fost votat cu 321 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă". Astfel, au fost eliminate dispoziţiile articolului 9, referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei, prevederi declarate neconstituţionale.

De asemenea, senatorii şi deputaţii au aprobat, în şedinţa comună, raportul la legea recalculării pensiilor, din care CCR a declarat neconstituţională prevederea referitoare la pensiile magistraţilor.