Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% la alimentele de bază. Astfel, pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul vor avea TVA de 5%. În acest caz, Camera a fost forul decizional, astfel că legea va fi trimisă spre promulgare, potrivit Realitatea TV.

Tot marţi, Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". Şi în acest caz, Camera a fost forul decizional, astfel că legea va fi trimisă spre promulgare. "Iniţiativa legislativă va intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial", a declarat pentru Mediafax deputatul PSD Viorel Ştefan.

Reacţiile la decizia Parlamentului nu au întârziat să apară. Ştefan Nicolae, de la Federaţia Naţională Agrostar, susţine că o eventuală aplicare a acestui mod de taxare nu ar duce la micşorări prea mari de preţuri.

Întrebat ce părere are despre adoptarea proiectului de lege, deputatul PDL Gelu Vişan a declarat că este vorba doar despre "o eroare de tehnică legislativă". Asta deoarece PDL-iştii au votat aceste reglementări din greşeală. "Se mai întâmplă în Parlament", a declarat Gelu Vişan. "Această situaţie o s-o reglăm tot printr-un vot în Parlament", a mai spus deputatul PDL.