Cu toate că, de obicei, la 1 iulie parlamentarii erau deja plecați în vacanță, de data aceasta nu este așa. Este primul an când parlamentarii îşi sacrifică timp preţios din cele două luni libere. Luni, începe o sesiune extraordinară, după cum arată Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, prioritatea zero a PSD-ALDE este modificarea Codului Penal şi, în principal redefinirea abuzului în serviciu. Proiectul a stârnit îngrijorările ambasadelor şi societăţii civile. Opoziția consideră că proiectele pentru care aleşii sunt chemaţi la muncă vor face mai mult rău decât bine, arată sursa citată.

„Îi asigur pe toți cei interesați că lupta anticorupție va continua”, a spus Florin Iordache, preşedintele Comisiei Speciale.

„Cei care dețin puterea se preocupă în mod special de soarta infractorilor din România. La eliberarea condiționată s-au micșorat toate limitele”, a spus deputatul PNL Ioan Cupșa.

Potrivit amendamentelor la Codul Penall, aprobate deja de Comisia Specială, vor ieşi mai repede din închisoare persoanele condamnate la pedepse mai mici de 10 ani, un condamnat poate fi eliberat condiţionat dacă a executat jumătate din pedeapsă, condamnaţii care au peste 60 de ani execută doar o treime din pedeapsă, faţă de jumătate, cât este în prezent, nu se mai face confiscare extinsă pentru spălare de bani și grup infracțional organizat.

O altă prioritate pentru aleşi este adoptarea Codului Administrativ. Proiectul prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşii locali.

În suspans a rămas şi numirea unui nou şef al Serviciului de Informaţii Externe. Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe deputatul social-democrat Gabriel Vlase. Nominalizarea i-a luat prin surprindere pe şefii săi de partid. Pentru a ajunge sef la SIE, Gabriel Vlase trebuie să primească votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, după ce va fi audiat în comisia de specialitate, mai scrie sursa citată.