După numeroasele variante care au fost prezentate privind concediul de creştere şi îngrijire a copilului, deputaţii UDMR de Bihor Peto Csilla şi Derszi Akos au prezentat joi, într-o conferinţă de presă, forma finală a ordonanţei.

Astfel, începând din 2011, femeile care vor naşte vor alege cât vor sta cu copilul acasă. Dacă vor opta pentru concediul de creştere şi îngrijire de un an, vor avea o indemnizaţie lunară cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei, iar după întoarcerea la muncă vor primi lunar 500 de lei din partea statului. Dacă aleg să rămână doi ani acasă cu copilul, indemnizaţia primită va fi între 600 şi 1.200 de lei.

"UDMR a mers până în pânzele albe ca să obţinem acest concediu de doi ani", a declarat Peto Csilla. Deputatul a spus că a susţinut concediul de doi ani deoarece infrastructura românească nu este pregătită pentru sistemul creşelor. "În Oradea sunt zece creşe arhipline şi la fiecare sunt peste 40 de persoane pe lista de aşteptare", a completat Peto.

Pe de altă parte, Derszi Akos a vorbit şi despre contribuţiile pe care le vor face pensionarii la sănătate. "Nu spunem că este metoda optimă, dar şi până în 2003 au plătit pensionarii, iar în majoritatea ţărilor europene se plăteşte", a declarat Derszi.

Parlamentarul a spus că UDMR e mulţumită că s-a reuşit ca măcar pensionarii cu pensii mici să nu plătească această contribuţie. "Prin această variantă, Ministerul Sănătăţii reuşeşte să colecteze 1,4 miliarde de lei, din care un miliard va merge pe medicamente, iar 400 de milioane la spital", a explicat parlamentarul.

"Cu cele 1,4 miliarde şi cu ce reuşeşte Ministerul Finanţelor să dea la Sănătate, anul viitor ieşim la liman", a mai spus Derszi.