Deputații și senatorii USR și-au dat demisia, marți dimineață, în semn de protest față de menținerea pensiilor speciale. Printre aceștia s-a numărat și deputatul bihorean Silviu Dehelean, inițiatorul proiectului „Fără penali”.

Silviu Dehelean și-a dat demisia

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al USR Bihor, parlamentarii și-au ținut astfel promisiunea pe care au făcut-o la preluarea mandatelor în 2016 și anume că ei nu vor beneficia de pensii speciale.

„În momentul preluării mandatelor, am mai promis un lucru: că în cazul în care pensile speciale vor fi încă „în picioare” în 2020, ne vom da demisia. În ultima săptămână de mandat, pentru a nu lăsa în Parlament un gol menit să fie exploatat de către PSD și acoliții săi. Acest gest urma să reprezinte atât un protest față de privilegiile care adâncesc prăpastia dintre români cât și o asumare clară a faptului că nu am fost aici pentru a ne bucura de foloase care nu ar trebui să ni se cuvină, de vreme ce, conform legii, pentru a avea acces la așa numita „pensie specială”, un parlamentar trebuie să ducă la capăt un mandat întreg. (...) Astăzi, o nouă zi în care demonstrăm că suntem un partid al faptelor, nu al promisiunilor deșarte, a venit. Majoritatea parlamentarilor USR și-au depus mandatele, ținându-se de cuvânt în fața întregului electorat. În fața întregii țări”, se mai arată în comunicat.

Printre deputații și senatorii USR s-a numărat și inițiatorul proiectului „Fără Penali”, orădeanul Silviu Dehelean, deputat USR Bihor și candidat din partea Alianței USR PLUS Bihor pentru un al doilea mandat în Camera Deputaților.

„Nu vom fi nevoiți să ne dăm demisiile și în 2024 pentru că, până atunci, pensile speciale pentru parlamentari vor fi istorie”, au promis în finalul comunicatului reprezentanții USR Bihor.

Barna cere abrogarea pensiilor

​Liderul partidului, Dan Barna a declarat marți că demisiile vor intra în vigoare în ultima zi de mandat a actualei legislaturi. De asemenea, el le-a cerut și parlamentarilor PSD şi PNL să voteze în următoare zi abrogarea pensiilor speciale.

”Timp de patru ani de zile, proiectul PLX 282/2017, unul din primele proiecte ale USR în Parlament, care viza eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, a fost blocat şi ţinut în sertarele Parlamentului, în sertarele Camerei Deputaţilor tocmai pentru că vechea clasă politică nu-şi dorea în niciun chip ca acest deziderat de morală pentru societate să se realizeze”, a spus Barna, conform Adevarul.ro.

El a acuzat vechea clasă politică de faptul că a „boicotat” și decizia care ar fi transformat iniţiativa “Fără penali în funcţii publice” într-un referendum la alegerile din 6 decembrie. 

"După ce patru ani de zile şi USR a susţinut în Parlament necesitatea curăţirii clasei politice, după ce în ultimii doi ani am luptat la iniţiativa „Fără penali” să devină realitate, în momentul în care a fost momentul votului în Senat vechea clasă politică şi PSD, şi PNL alături au boicotat decizia care ar fi trimis iniţiativa fără penal la referendum pe 6 decembrie împreună cu alegerile”, a explicat liderul USR.

Barna le-a cerut şi parlamentarilor de la alte partide să demisioneze pentru a nu-și duce mandatele la sfârșit și pentru a nu beneficia astfel de pensii speciale.

UPDATE: Fără efect, susține Zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a susținut, într-o declarație făcută la Europa FM, că parlamentarii USR și-au dat demisiile degeaba, că ele nu vor avea efect juridic, pentru că gestul nu poate fi formalizat:

„Nu e poporul atât de slab de minte pe cât cred ei, această demisie nu are nicio valoare pentru că nu mai e cine să ia act de demisia lor. Parlamentul, practic, nu mai funcționează, demisia se depune la Parlament și se face o hotărâre prin care se ia act de demisia domnului, doamnei. Numai din acel moment ea este efectivă, dacă ei își dau demisia astăzi și se ia act de demisia lor când? Următorul Parlament va avea alte treburi de făcut, nu să se ocupe de demisia lor, e pur un act politic, un act demonstrativ”, susține Zegrean. 

În același timp, el a arătat și că parlamentarii care în trecut au mai avut unul sau mai multe mandate vor avea oricum pensie specială.

Pe de altă parte, expertul constituțional Vlad Soare a declarat tot la Europa FM că demisiile parlamentarilor riscă să arunce țară într-o criză constituțională: „Articolul 94, alin. 13 din Legea 208/2015 prevede că, într-o astfel de situație, locul celui care a demisionat este luat de un supleant, supleantul fiind următorul de pe listă. Prin absurd, și supleanții nu vor dori, iarăși, legea nu prevede ce se întâmplă într-o astfel de situație. Suntem într-un moment de criză constituțională.”, a spus el conform sursei citate.