Parlamentul a adoptat, miercuri, legea de respingere a Ordonanţei de Urgenţă date de Guvern, care amâna dublarea alocaţiilor până la data de 1 august 2020.

Potrivit Digi24.ro, au fost 209 voturi pentru respingerea OUG, 3 voturi împotrivă şi 98 de abţineri. Ca următor pas, legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, iar dacă acesta o va promulga, Guvernul ar trebui să crească alocaţia pentru copii până la suma de 300 de lei.

Preşedintele va avea la dispoziţie 20 de zile pentru promulgarea legii, însă ar putea şi să o trimită în Parlament.

Digi24 aminteşte că dublarea alocaţiilor a fost amânată la începutul acestui an, după ce Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament. Guvernul a susţinut, însă, că în buget nu erau prevăzuţi bani, astfel încât este nevoie ca legea să fie amânată până după rectificarea bugetară din vară. 

Propunerea legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap, a fost votată, în calitate de for decizional, de Camera Deputaţilor, în decembrie 2019.

Sursa citată mai arată că dezbaterile din Parlament au fost aprinse, după ce Lia Olguţa Vasilescu le-a transmis liberalilor că sunt bani în buget pentru dublarea alocaţiilor. "Nu mai blocaţi pensiile speciale şi sigur că putem creşte şi alocaţiile şi pensiile", a fost replica liderului PNL, Florin Roman.