Parlamentul European a votat joi o rezoluție privind returnarea Tezaurului României însușit ilegal de Rusia, după ce a fost trimis acolo în anii 1916 și 1917. Este o decizie istorică, a subliniat inițiatorul rezoluției, eurodeputatul Eugen Tomac, care a adăugat: „Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaștere și sprijin european ferm”.

Practic, prin acest vot, Parlamentul European a recunoscut oficial dreptul României de a-și recupera tezaurul furat de Moscova sau de a obține compensații în schimbul acestuia. Este vorba de cantităţi însemnate de aur, obiecte de patrimoniu, colecţii de artă, bijuterii.

În cazul unor negocieri cu Rusia, după încheierea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană ar putea folosi documentul ca să pună condiții Moscovei, arată Digi24.ro.

La dezbaterea de joi din plenul Parlamentului European au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, notează Agerpres.ro. 

De asemenea, a luat cuvântul comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell.

"Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă", a reamintit înaltul oficial UE.

"Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita", a subliniat Elisa Ferreira, citată de Digi24ro. 

Ea a atras însă atenţia că "războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare" cu Moscova.

După vot, Eugen Tomac a caracterizat rezoluția drept un „succes uriaș”. „Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural. Le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare și susținere. A însemnat mult. Mulțumesc, bineînțeles, Băncii Naționale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluție a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României. Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaștere și sprijin european ferm. După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România și împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunțăm!", a scris pe Facebook eurodeputatul Eugen Tomac.

În Primul Război Mondial, pe fondul avansului trupelor Puterilor Centrale, guvernul și conducerea BNR au decis mutarea tezaurului BNR pe teritoriul Rusiei, singurul stat aliat cu care România se învecina atunci. Guvernul român și reprezentanții BNR au semnat cu reprezentantul Imperiului Rus la Iași o convenție potrivit căreia valorile românești se aflau „sub garanția guvernului rus în ceea ce privește securitatea transportului, a depozitului și întoarcerea în România”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!