Liderul grupului socialist din Parlamentul European, germanul Martin Schulz, a fost ales, marţi, la Strasbourg, preşedinte al Parlamentului European. El a fost votat de 387 dintre deputaţii europeni.

Schulz a fost declarat preşedinte al Parlamentului European după primul tur de scrutin, întrunind majoritatea calificată a voturilor, potrivit Mediafax.

El a fost propus la preşedinţia PE de grupul S&D, însă a fost susţinut şi votat şi de popularii din PPE, ca urmare a unei înţelegeri dintre cele două grupuri. PPE şi S&D au convenit, printr-un acord informal, în 2009, la începutul actualului mandat, să îşi împartă preşedinţia Parlamentului European, cele două grupuri deţinând majoritatea confortabilă.

Grupul PPE, care a deţinut doi ani şi jumătate preşedinţia PE prin Jerzy Buzek, nu a avut candidat la alegerile de marţi.

La funcţia de preşedinte al PE au mai candidat Diana Wallis, susţinută de grupul ALDE, care a întrunit 141 voturi, şi conservatorul Nirj Deva, care a obţinut 142 voturi, iar 29 de voturi au fost declarate nule.

Schulz va deţine preşedinţia PE doi ani şi jumătate, până la alegerile europarlamentare din vara anului 2014.