Socialistul David-Maria Sassoli a fost ales președinte al Parlamentului European pentru un mandat de 2 ani și jumătate. Sassoli este fost jurnalist, are 63 de ani și a fost desemnat cu 345 de voturi, anunță HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, Sassoli a obținut cele mai multe voturi, 325, și în primul tur, fiind urmat de Jan Zahradil, 162, Ska Keller, 133, și Sira Rego, 42. 

Născut la 30 mai 1956 la Florența, noul președinte al Parlamentului European este un fost jurnalist care are o experiență de 10 ani ca europarlamentar.

Absolvent al unei facultăți de științe politice, Sassoli a lucrat mai întâi pentru publicații din Roma, apoi, în 1992, pentru canalul TG3, iar ulterior a fost prezentator de știri la TG1. În 2007 el a devenit director adjunct al acestui canal TV.

În 2009, a renunțat la jurnalism pentru a candida la europarlamentare din partea Partidului Democrat, reprezentând o circumscripție electorală din centrul Italiei, devenind vicepreședinte al Parlamentului European în 2014. El a activat și în intergrupul Sărăcie Extremă și Drepturile Omului din Parlamentul european.

În calitate de vicepreședinte al PE, Sassoli a prezidat numeroase sesiuni plenare de la sediul din Strasbourg.

Înainte de votul care a decis instalarea lui în funcție, politicianul originar din Florența a declarat că ”Europa va fi mai puternică doar cu un Parlament ce joacă un rol mai important”, potrivit DW.

Reales europarlamentar în 2019, David-Maria Sassoli a fost propus de grupul Socialiști și Democrați drept candidat la funcția de președinte al PE.

Sassoli este căsătorit cu Alessandra Vittorini și are doi copii, Giulio și Livia.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizărilor pentru posturile-cheie în instituţiile UE, că aceştia doresc ca funcţia de preşedinte al PE să fie împărţită între socialişti şi populari, câte doi ani şi jumătate pentru fiecare.

Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei şi doi bărbaţi vor prelua principalele posturi de conducere în instituţiile UE. Astfel, arată Agerpres, preşedinţia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi reprezentată a Partidului Popular European (PPE), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franţuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi preşedintele Consiliului European. 

Ursula von der Leyen, a cărei nominalizare mai trebuie validată şi de Parlamentul European în urma unui vot prevăzut pentru jumătatea lunii iulie, este aşteptată miercuri după-amiază la Strasbourg.