Cu scopul dezvoltării baschetului şi pentru a crea o emulaţie în rândul tinerilor şi al studenţilor, conducerea Clubului Sportiv Municipal Oradea a încheiat un protocol cu Clubul Sportiv Universitar Oradea, în care se prevede ca cele două entităţi să-şi aducă aportul pentru susţinerea şi promovarea baschetului orădean.

"După mai multe discuţii pe care le-am avut de ceva vreme cu CSU am ajuns la încheierea unui contract în ceea ce priveşte o colaborare pentru baschetul orădean, atât masculin cât şi feminin, pentru sezonul următor", a declarat Florin Birta, directorul Clubului Sportiv Municipal, într-o conferinţă de presă, organizată la Primărie, alături de directorul Clubului Sportiv Universitar, Iacob Hanţiu, şi managerul echipei orădene de baschet masculin, Şerban Sere.

Concret, CSU, care până acum, în ultimii ani s-a axat la jocurile sportive doar pe echipe feminine, va susţine şi baschetul masculin şi se va alătura echipei CSM, inclusiv prin susţinere financiară, după cum a precizat Iacob Hanţiu. "Noi, CSU, suntem un club departamental şi primim bani de la stat în funcţie de performanţele avute", a precizat Hanţiu, care a lăsat să se înţeleagă că o asociere cu o echipă de top, cu este cea de baschet băieţi din Oradea va atrage după ea şi fonduri mai multe, "care vor fi direcţionate tot pentru susţinerea baschetului".

Astfel, din acest sezon echipa de baschet masculin a oraşului se va numi CSM U Oradea. "Dacă observaţi, cam toate echipele de top din ţară au asociaţi universităţile, este şi cazul celor de la Ploieşti, care se numesc CSU Asesoft, Sibiu, cu CSU Atlassib, Cluj, cu U Mobitelco, sau Piteşti cu BCM U Piteşti", a mai declarat directorul CSU Oradea, care a reamintit că de-a lungul timpului Universitatea Oradea a fost alături de baschetul masculin, şi după desfiinţarea celor de la Dinamo Oradea, CSU a preluat pentru o vreme echipa masculină.

"Prin acest protocol dorim să creăm şi o emulaţie în rândul studenţilor. Scopul nostru este să ne apropiem tot mai mult de tineri, iar colaborarea cu Universitatea este benefică din acest punct de vedere", a declarat, la rându-i, managerul Şerban Sere.

Cum se ştie, din acest an este obligatoriu ca orice echipă de ligă naţională să aibă şi o formaţie secundă de seniori, iar şi din acest punct de vedere, colaborarea cu CSU, şi cu LPS Bihorul, "pentru că acolo vom avea o colaborare în trei", după cum a precizat Şerban Sere, este cât se poate de benefică.

În ceea ce priveşte echipa a doua de baschet masculin a oraşului, aceasta va evolua în divizia a doua, Liga I, conform regulamentului, nu va avea drept de promovare, dar va fi cât se poate de benefică pentru jucătorii care vor evolua mai puţin la prima echipă, dar şi pentru alţi tineri talentaţi baschetbalişti orădeni, care nu-şi pot găsi încă loc în echipa mare a oraşului.

Conform directorului CSU, Iacob Hanţiu, şi echipa de baschet feminin va fi susţinută în continuare. "Chiar dacă nu avem buget care să ne permită să atacăm locurile din faţă, dorim să susţinem în continuare această echipă cum putem. Antrenoare va fi în continuare Adriana Niculescu. Discutăm şi cu câteva jucătoare străine, iar în continuare ne bazăm şi pe colaborarea cu Liceul Mihai Eminescu", a mai declarat Iacob Hanţiu.