Săptămâna trecută, conducerea Consiliului Judeţean Bihor a avizat negativ încheierea unui parteneriat între Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi firma Arcanum Adatbazis Kft din Budapesta, pentru digitalizarea gratuită a colecţiilor de presă începând din anul 1796 aflate în patrimoniul Bibliotecii. Motivul?

Deşi un acord în acest scop a fost semnat pe 25 mai 2021 de directoarea instituţiei, Ligia Mirişan, şi managerul firmei, Biszok Sándor, modelul de "Înţelegere de colaborare" propus de acesta prevedea transportarea la Budapesta a colecţiilor, dar fără precizarea de responsabilităţi şi sancţiuni pentru deteriorarea ori nereturnarea documentelor, nici a posibilităţii ca la încheierea operaţiunilor de scanare Biblioteca şi cititorii săi să aibă acces la documentele digitalizate, ce urmau, în schimb, să fie incluse în Digiteca Arcanum, la fel cum s-a întâmplat şi cu cele culese de la alte instituţii de cultură din Transilvania, de la Cluj, Miercurea Ciuc, Sibiu ori Sfântu Gheorghe.

Din cauza prevederilor defavorabile Bibliotecii, aprobarea acordului a fost refuzată, în ciuda gratuităţii oferite de firma din Budapesta, urmând ca scanarea colecţiilor s-o facă o firmă din Oradea cu care, de altfel, instituţia are contract.

Doar că, deocamdată, nu dispune şi de fondurile necesare...


DREPT LA REPLICĂ

În urma apariției acestui text, reprezentanții firmei Arcanum Adatbazis Kft au transmis un drept la replică, pe care îl redăm în cele ce urmează:

Stimate Dle Mircea Chirilă,

Pe site-ul Dvs recent a apărut o scurtă știre despre inițiativa firmei noastre privind colaborarea cu Biblioteca Județeană, care conține câteva afirmații eronate - dați-ne voie să o clarificăm. Adresele de contact de pe site-ul nostru sunt disponibile, autorul notei eventual putea să ne contacteze pentru precizări.

În primul rând, deși colaborarea nu a fost aprobată, toți cititorii bibliotecii Gheorghe Șincai au acces complet și în momentul de față la cele peste 34 de milioane de pagini ale Digitecii și la toate serviciile de pe site.

Materialele prelucrate au fost restituite instituțiilor partenere fără lipsă, unele chiar restaurate pt. a putea fii prelucrate.

Toate instituțiile colaboratoare au acces gratuit și nelimitat la întregul conținut al Digitecii, nu numai la paginile de limba română. Materialele digitalizate și prelucrate prin OCR sunt predate la instituțiile partenere fără nici o restricție privind utilizarea lor în viitor.

Toate cheltuielile sunt suportate de firma Arcanum, finanțarea făcându-se prin abonamente.

Avem multe exemple cu finanțări din fonduri EU, finanțări prin fundații --  credeți-ne, aceste proiecte nu ajung la publicare, se împotmolesc undeva între digitizare și prelucrare.

Sunt redacții care au fost încântați de posibilitatea prezenței pe site, și ne-au pus la dispoziție arhiva de după 89. Poate că chiar dispun de arhive digitale, dar nu prelucrate prin OCR și servite de un motor de căutare performant. (Fără modestie acest serviciu de căutare dă valoarea site-ului – dezvoltat de peste 20 ani, ajutat de inteligență artificială, dedicat pt. acest tip de bază de date)

La alegerea materialelor în primul rând ținem cont de preferințele partenerului. Suntem interesați în materiale care la programele locale de digitalizare a bibliotecii nu sunt chiar între priorități. (periodice din era comunistă).

Intențiile bune uneori conduc la suspiciuni. Ne pare rău că nu putem colabora cu Oradea, variantele erau: digitizare acum și gratis sau cândva și nu se știe din ce. Oricum orădenii au de așteptat...

Oricum oferta de parteneriat este deschis pt. redacția Dvs, și vă invităm să ne vizitați pe site

https://adt.arcanum.com/ro/

În numele dlui Sándor Biszak, CEO

Cu stimă

Miklos Keresztes,
colaborator linia lb română