Deputaţii din Comisia Juridică au votat în unanimitate respingerea proiectului legislativ privind parteneriatul civil, mulţi deputaţi considerând că nimeni nu obligă parlamentarii români să accepte legislaţia europeană. Proiectul de lege privind parteneriatul civil între persoane, indiferent de orientarea lor sexuală, a fost respins şi de Senat, în contextul în care, la mijlocul lunii martie, Parlamentul European recomanda statelor membre acceptarea uniunilor între persoane de acelaşi sex. Camera deputaţilor este camera decizională, scrie gandul.info.

Deputaţii au motivat faptul că nimeni nu îi obligă pe parlamentarii români să accepte proiectul legislativ privind parteneriatul civil, chiar dacă el nu se referă doar la acceptarea uniunilor între persoane de acelaşi sex.  

”A fost o mascaradă”, a spus la finalul şedinţei Comisiei Juridice reprezentantul Asociaţiei ”Accept”, asociaţie nonguvernamentală care apără drepturile LGBT – lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender.

”Cetăţenii îşi doresc ca şi România să se înscrie în standardele europene cu privire la respectarea drepturilor civile. Din păcate şi astăzi, în Comisia Juridică am văzut discursuri extreme de tradiţionaliste, conservatoare, care sugerează că toţi trebuie să fim la fel şi cei diferiţi nu trebuie să aibă drepturi. Eu am un sentiment inconfortabil, dar este o unanimitate toxică, nedemocratică”, i-a criticat pe deputaţi şi Remus Cernea, deputat independent care a promovat această lege.

El a spus că deputaţii au spus că există o familie tradiţională şi doar aceea are dreptul să existe în România.

”Există cupluri care trăiesc, se iubesc, care se căsătoresc şi uneori nu fac copii. Nu sunt cu mai puţin legitime aceste cupluri. În mod fals s-a spus că există reglementări care să acopere problematica pe care o conţine proiectul de lege. Nu văd de ce atâta opoziţie în stil conservator, religios împotriva proiectului. Au fost pseudo-argumente, nimic serios, valid şi orice aţi auzit în această comisie astăzi ar fi ridicol dacă ar fi pronunţat în Parlamentele ţărilor care au legiferat în acest domeniu”, a subliniat Cernea.

Potrivit lui Cernea, există 800.000 de persoane care trăiesc într-un cuplu fără să fie căsătoriţi, iar mulţi sunt heterosexuali.

”Nu ne-am ascuns după deget, da este o instituţie care vizează atât cuplurile heterosexuale cât şi cele formate din persoane de acelaşi sex în afara căsătoriei. Parlamentul se face că ignoră realitatea acestor oameni, atât cuplurile heterosexuale şi gay, ei trebuie să se bucure de tratament egal în faţa legii”, a declarat reprezentatul Asociaţiei  Accept.