Cooperarea română-elveţiană, mai puţin intensă în ultima perioadă, când eleveţienii din acest canton situat în nord-estul ţării au trecut prin alegeri locale, se doreşte a fi relansată printr-un parteneriat structurat pe doi ani calendaristici, 2010-2011, lucru subliniat la conferinţa de presă comună de vineri, de la Consiliul Judeţean Bihor.

Printre obiectivele acestui parteneriat se numără: transfer de know-how în sector de îngrijire paleativă (oncologie); vizite de studiu pentru doctori şi asistente din judeţul Bihor în St. Gallen; transfer de know-how şi schimb de experienţă în domeniul salvării montane şi al medicinii de urgenţă; transfer de know-how şi schimb de experienţă în domeniul forestier; schimb de elevi între liceele din St. Gallen şi cele din Bihor.

Preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a insistat pe lângă Josef Keller în favoarea unui suport material, constând în tehnologii medicale medicale pentru secţia de oncologie a Spitalului Judeţean. „Pentru că îşi permit, elveţienii îşi schimbă aparatura medicală frecvent, chiar dacă aceasta funcţionează bine. Aceste aparate de care ei nu mai au nevoie ar putea fi folosite foarte bine la noi", a declarat Ţîrle, făcând trimitere la dotarea slabă a sistemul sanitar: „În Bihor avem specialişti foarte buni, care lucrează însă într-un sistem mai mult sau mai puţin funcţional".

Chestionat în această problemă, a ajutoarelor cu tehnică medicală, Roman Wüst, secretar general al Ministerului Sănătăţii din St. Gallen, a vorbit tot despre pregătirea profesională în vederea prevenţiei bolilor şi a lansat o invitaţie pentru o vizită a personalului medical bihorean în Elveţia, evitând însă să promită ceva legat de echipamente.

St. Gallen mai colaborează încă din 1990 cu cehii din Liberec şi din 1996 cu vecinii maghiari din Hajdu-Bihar.