Februarie va fi o lună electorală pentru orădeni. Dar, în loc să-şi voteze reprezentanţii, vor alege ce investiţii să se facă în oraşul lor, căci procesul de bugetare participativă a intrat în etapa votului la urne. Primăria va da startul întâlnirilor în cartiere, în cadrul cărora iniţiatorii proiectelor vor putea să le laude, iar cetăţenii să aleagă.

Top 3

Timp de o lună, orădenii au putut vota online proiectele favorite din cele 52 înscrise de concetăţenii lor. În total, s-au dat peste 13.000 de voturi, din care cele mai multe, 1.670 la număr, le-a obţinut proiectul care vizează iluminarea cu LED a trecerilor de pietoni nesemaforizate din oraş. O investiţie binevenită pentru şoferi şi pietoni deopotrivă...

Al doilea cel mai votat online proiect presupune reamenajarea cimitirului neolog evreiesc, astfel încât să devină un punct turistic, propunerea strângând 798 de voturi. Pe podium a mai ajuns un proiect care prevede înfiinţarea unui serviciu de bike-sharing, adică amenajarea mai multor  puncte de unde orădenii să poată împrumuta biciclete, la tarife accesibile, iniţiativa întrunind, pe internet, 666 voturi.

Parcări şi parcuri

Alte proiecte cu şanse de reuşită considerabile au în vedere amenajarea unei parcări la Spitalul Judeţean, care a strâns 663 voturi în etapa online, a unor toalete publice cu sisteme de autocurăţare şi dezinfectare (578 voturi) şi reabilitarea şi refuncţionalizarea turnului de apă din strada Lacul Roşu, care ar urma să găzduiască un loc de expoziţie, o cafenea şi chiar un ghişeu al Primăriei (tot 578 voturi).

Următoarele proiecte în topul preferinţelor orădenilor sunt "verzi": modernizarea Parcului Petőfi (567 voturi), respectiv amenajarea de parcuri în cartierele Grigorescu, Episcopia şi Tineretului.

Desigur, clasamentul poate fi modificat. După cele 10 întâlniri pe care reprezentanţii Primăriei le vor avea cu orădenii, pentru fiecare proiect în parte se va face media aritmetică a voturilor, iar primele zece iniţiative vor fi finanţate şi implementate. Calendarul şi locul întâlnirilor pe cartiere urmează să fie anunţat de Primărie.