Deşi convocată formal pentru a stabili pe cine va propune PSD să preia şefia a două instituţii unde salariile sunt de până la 14.000 euro pe lună, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional al partidului a bifat două noi excluderi din partid, victime fiind doi foşti apropiaţi ai preşedintelui Liviu Dragnea, şi anume secretarul general Marian Neacşu şi vicepreşedintele Adrian Ţuţuianu, care deţinea concomitent şi funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa.

Într-o direcţie greşită

Motivul excluderii celor doi este că au „uneltit” împotriva partidului, după cum s-a exprimat Dragnea înainte de şedinţa CEx. Şeful PSD a obţinut împotriva lor o majoritate covârşitoare - 53 de voturi pentru excludere şi doar 9 împotrivă.

Atât Marian Neacşu, ales secretar general al PSD anul trecut, cât şi Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării, forţat anul trecut să demisioneze după o dispută privind bugetul Armatei, au anunţat că vor contexta decizia în instanţă.

Ţuţuianu a declarat, potrivit presei centrale, că „în PSD este sancţionat delictul de opinie. E o greşeală majoră. Partidul se îndreaptă într-o direcţie greşită. Timpul va decide dacă am avut dreptate”. De asemenea, acesta a afirmat că, în contradicţie cu acuzaţiile pe care i le-au adus doi dintre susţinătorii lui Dragnea, deputatul Cătălin Rădulescu şi fostul secretar general adjunct Codrin Ştefănescu, „nici eu, nici domnul Neacşu nu am sprijinit vreo acţiune împotriva PSD”, partid în care a activat 20 de ani.

La rându-i, Neacşu a spus că decizia de excludere este „o execuţie publică fără niciun sens” şi a respins acuza că „am negociat cu Opoziţia pentru moţiunea de cenzură”.

Cea mai mare greşeală

La rândul său, vicepremierul Paul Stănescu, şi el fost apropiat al lui Dragnea, dar intrat în dizgraţia acestuia după ce, împreună cu mai mulţi lideri, a semnat o scrisoare către membrii PSD în care critica maniera dictatorială a acestuia de a conduce partidul, a luat apărarea celor doi colegi excluşi, reiterând că decizia este „o execuţie publică”, dar şi „cea mai mare greşeală”.

„Partidul a făcut o greşeală azi. Poate cea mai mare greşeală a partidului“, a spus Stănescu, adăugând că aceştia „niciodată nu au avut o acţiune împotriva partidului“.

Stănescu, el însuşi vizat pentru excludere, dar în primul rând de remaniere, a spus că nu are nicio problemă dacă va fi demis din Guvern, decizie care ar putea fi luată la următorul CEx.

Dragnea, un personaj toxic

Pe de altă parte, în timpul şedinţei CEx, la care nu a participat, fiind plecată din ţară, a trimis colegilor din acest for o scrisoare deschisă, în care spune că membrii PSD nu mai pot continua „în teroare” şi că este condus de „un personaj toxic”.

„Nu mai putem continua aşa, sub teroarea excluderilor şi a dizolvărilor. Frica poate menţine vremelnic un status-quos, dar în niciun caz nu este o soluţie pentru progres şi construcţie”, a transmis Firea, afirmând că cei doi colegi excluşi „s-au numărat printre cei mai activi” şi „au adus rezultate excelente pentru partid”, „au avut poziţii critice, dar n-au sabotat cu nimic guvernarea”.

În scrisoare, Firea a lansat un nou atac la Dragnea, spunând că este „un om cu ieşiri bizare”, nicidecum un „bărbat de stat”, şi recunoaşte că poartă răspunderea de a fi susţinut „existenţa acestui personaj toxic”.

„Nu mai putem accepta ca partidul să fie capturat de un grup care acţionează pe principiul "cine nu e cu noi e împotriva noastră" şi a carui agendă se îndepartează pe zi ce trece de cea a cetăţenilor. PSD este condus în acest moment de un om preocupat doar de propria situaţie politică, juridică, economică, şi ale cărui ieşiri bizare şi departe de a fi ale unui bărbat de stat denotă disperare şi încrâncenare. Ştiu, sunt vinovată, alături de mulţi alţi colegi, pentru că am girat existenţa acestui personaj devenit toxic pentru ţară şi l-am ajutat să-şi consolideze poziţia, din care acum foloseşte puterea în mod discreţionar”, a transmis Firea.