Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cunoscut drept partid al europarlamentarului László Tőkés, şi-a falsificat listele cu semnăturile de adeziune, afirma ziaristii publicatiei Cotidianul.

La data de 5 mai 2011, Toró Tiberiu, mâna dreaptă a lui Tőkés şi împuternicit cu înregistarea formaţiunii, a depus la Tribunalul Bucureşti 20 de bibliorafturi, conţinând 4.396 de foi cu 29.268 de semnături din 19 judeţe şi Bucureşti. La redacţiile Jurnalul Naţional şi Új Magyar Szó (cotidian naţional de limbă maghiară) au ajuns fotocopii ale câtorva liste de semnături. "La o primă vedere, semnăturile diferă între ele, însă, observate mai atent, se poate constata limpede, chiar şi de către o persoană fără expertiză grafologică, că grupuri mari de semnături aparţin aceleiaşi persoane, având aceeaşi grafie", scrie Cotidianul.

Joi, jurnalişti de la cele două publicaţii au primit acceptul conducerii Tribunalului Bucureşti de a analiza listele de semnături, fără a le putea fotocopia sau xeroxa şi fără a avea acces la informaţiile cu caracter personal (adresă, date de identificare). "Constatarea principală: aproape toate listele de semnături sunt falsificate grosolan. În multe liste, grafia semnăturilor este şi mai clar asemănătoare prin comparaţie cu cea din fotocopiile primite la redacţie. Singurele excepţii: doar câteva dintre listele de semnături provenite din judeţele cu populaţie maghiară majoritară sau semnificativă (Covasna, Harghita, Mureş, Bihor, Sălaj, Satu Mare)", mai scriu ziariştii de la Cotidianul.

Dacă persoanele din liste chiar există, nu ele sunt cele care au semnat pentru susţinerea înfiinţării PPMT, precizează aceeaşi sursă. Listele sunt întocmite, conform datelor completate în subsolurile acestora, de trei tineri: Măinescu Vasile, Lungu Laura şi Katalyn Ibolia.

Semnăturile urmează acelaşi tipar grafologic, pe listele întocmite de cei trei. "Trei experţi judiciari grafologi au confirmat pentru Jurnalul Naţional şi Új Magyar Szó, după examinarea fotocopiilor pe care le-am pus la dispoziţie, că tiparul grafologic este clar, chiar dacă nu pot afirma, cu certitudine, că semnăturile nu le aparţin persoanelor trecute în liste, decât după compararea acestor semnături cu cele originale", se mai arată în articolul citat. "Specificităţi generale şi speciale nu pot apărea într-o asemenea proporţie nici în cazul unor gemeni monozigoţi", spune unul dintre experţi.