A fost veselie, miercuri seară, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Tineri din Finlanda, Turcia, Insula Saba şi România, participanţi într-un proiect Erasmus+ care-şi propune să-i apropie prin artă, şi-au prezentat locurile de baştină, obiceiurile şi produsele gastronomice specifice.

Dulciuri şi... carnaval

Elevii din Turcia au pus pe mese bunătăţi dulci din ţara lor, colegii lor din Finlanda au oferit spre degustare siropuri de fructe de pădure, în timp ce echipa românească, formată din elevi de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, coordonaţi de profesoara Felicia Holhoş, au pregătit platouri cu brânză de oaie, slănină şi roşii, dar şi o oală de sarmale.

Elev din SabaEchipa din Insula Saba - un teritoriu dependent din Antilele Olandeze - a adus la rându-i dulceţuri specifice. În plus, aceşti elevi, care de altfel au venit de la cea mai mare depărtare, au impresionat cu costumaţia de carnaval specifică insulei lor.

Unul dintre adolescenţi a îmbrăcat costumul colorat în albastru şi auriu şi decorat inclusiv cu pene de păun (foto), tinerii explicând că Saba are un carnaval anual, iar toţi cei aproximativ 2.000 de localnici se îmbracă astfel şi ies pe străzi, să danseze.

După ce au degustat mâncărurile şi băuturile de la fiecare echipă şi au discutat pe seama obiceiurilor, tinerii s-au pus pe dans. În curtea Muzeului, ei au urmărit o demonstraţie de dans popular românesc, iar apoi au fost ei înşişi chemaţi "pe ring". Adolescenţii au dansat periniţa şi braşoveanca, distrându-se copios. Apoi, echipele din afara României au fost îndemnate de asemenea să-şi prezinte dansurile locale.

Idee din Finlanda

Intitulat "Art as a tool for inclusion" (Arta ca unealtă de incluziune), proiectul se derulează în această săptămână, fiind iniţiat de o echipă de elevi din Puumala, Finlanda. "Am mai lucrat cu elevi din Oradea în proiecte şi ne-am dorit mult să venim la voi. De aceea am aplicat cu acest proiect, am obţinut finanţare şi suntem încântaţi să fim aici", a declarat Virpi Touvinen, liderul echipei finlandeze, pentru BIHOREANUL.

În total, în echipă sunt incluşi 40 de elevi cu vârste între 15 şi 17 ani din cele patru ţări. Pe lângă petrecerea organizată miercuri seară la Muzeul Ţării Crişurilor, tinerii au mai avut în program şi alte activităţi inedite. De pildă, au participat la un atelier de concepere a unui muzeu virtual, ajutaţi de studenţi voluntari de la Arhitectură, la ateliere de teatru, de pictură, dar şi la o vânătoare de "clădiri" în Oradea, primind indicii despre anumite construcţii şi trebuind să le găsească în oraş.

De altfel, elevi din toate echipele au mărturisit că, aflaţi pentru prima oară la Oradea, au rămas suprinşi de arhitectura oraşului. "Îmi place foarte mult Palatul Vulturul Negru. Este fantastic", a declarat Ali, din Turcia.  "Clădirile voastre sunt foarte frumoase. Noi nu avem aşa ceva în Saba", a spus şi o adolescentă venită din Marea Caraibelor.