Ca în fiecare an, pe 1 iunie sunt sărbătoriţi copiii, cu zâmbetele lor molipsitoare, cu întrebările lor încuietoare şi cu (prea) multa lor energie...

Programul orădean de Ziua Internaţională a Copilului este anul acesta mai bogat decât în alţii, cuprinzând o sumedenie de spectacole de magie, de teatru, ateliere de creaţie, personaje de poveste, concerte şi tot soiul de jocuri. 

Ca-n poveşti...

Spre deosebire de alte ediţii, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea) organizează Festivalul Copiilor în trei locaţii: în Cetate, în Orăşelul Copiilor şi în Parcul Barcăului din Ioşia. Decizia a fost luată tocmai pentru ca de sărbătoare să se poată bucura cât mai mulţi pici.

Programul pregătit este unul bogat. De pildă, în Cetate se vor ţine ateliere de pictură pe sticlă, origami, olărit, pielărie şi tâmplărie. De asemenea, prichindeii vor putea să joace minigolf, să tragă cu arcul şi să se lase pictaţi pe faţă. 

Vizitatorii fortăreţei se vor întâlni cu personaje ca Mickey şi Minnie şi vor putea asista la o paradă a mascotelor adusă de Prietenii Veseliei, o asociaţie care va organiza şi "jocuri interactive cu personaje din poveste".

Actorul Şerban Borda va prezenta show-ul "Poveşti jucăuşe" (ora 11), mai mulţi DJ vor mixa în curtea Cetăţii, iar "Norişorii plutitori" – nişte personaje fantastice aduse de Famous Art din Cluj Napoca – se vor plimba printre oaspeţi (de la 13.20 şi de la ora 14.30).

Jocuri, magie, baschet

Dansatorul Darius Mabda, adolescentul din Oradea care a câştigat anul trecut show-ul TV "Românii au talent", şi tânăra ventrilocă Ana Maria Mărgean, câştigătoarea ediţiei 2021 a aceluiaşi concurs, vor da un spectacol pe scena din Cetate, de la ora 18. De la ora 19.30 pe aceasta va urca interpretul Florian Rus ("Străzile din Bucureşti", "Partea mea de vină"), urmat de DJ Vision & Storm Events. În fine, de la ora 21, tinerilor le va cânta trap Bruja. Curtea Cetăţii va găzdui de 1 Iunie şi autorulote cu bunătăţi (îngheţată, kurtos kalacs, vată de zahăr etc.), precum şi tobogane gonflabile. 

În Orăşelul Copiilor vor fi picturi pe faţă, ateliere interactive, va ajunge acolo şi parada mascotelor, la fel şi "Norişorii plutitori" (orele 11 şi 12), Eduard şi Bianca vor prezenta un spectacol de magie (ora 17), iar de la ora 18 o parte dintre baschetbaliştii CSM Oradea se vor întâlni şi poza cu micuţii lor fani. De la ora 18.30, Ella Bella, un personaj iubit de copii, va da un spectacol pe scena din Orăşel. 

În Parcul Barcăului se vor ţine, de asemenea, diverse ateliere, jocuri, un spectacol de magie cu Eduard şi Bianca (ora 19), demonstraţii de mânuire a dronelor oferite de Asociaţia Salvadrone,  iar participanţii vor avea la dispoziţie şi tobogane gonflabile şi food truck-uri. 

Călătorie muzicală 

În acest an, tocmai pe 1 Iunie va debuta o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, iar organizatorii au ales să-l deschidă cu un spectacol de păpuşi - "Istoria muzicii pentru copii (şi părinţii lor)", reprezentat pe scena Teatrului Regina Maria, de la ora 17, de trupa de marionete a Teatrului Ioan Slavici din Arad.

Prezentat ca "un spectacol distractiv şi educativ pentru întreaga familie", acesta poartă publicul într-o călătorie muzicală, de la Mozart la David Bowie şi Amy Winehouse. "Actorii, marionetele şi muzica live recreează cu umor fiecare perioadă şi amintesc de felul în care muzica, indiferent de perioada ei, ne aduce împreună", spun gazdele. Biletele se pot cumpăra de pe platforma eventim.ro. 

De asemenea, Filarmonica orădeană îi aşteaptă pe micuţi cu un program muzical special, atât de la ora 17, cât şi de la ora 18.30, tichetele de acces fiind puse în vânzare pe platforma bilete.ro. Orchestra de suflători va interpreta melodii cunoscute din filme pentru copii şi adolescenţi, cum ar fi "The Incredibles", "Frozen", "Cars", "The Flinstones", "Aladdin", "Wednesday" şi "Shrek". Va fi o sărbătoare, aşadar, cât se poate de ritmată...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!