Primarul Ilie Bolojan a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea va realiza un pasaj subteran pentru a "lega" drumul care va veni dinspre autostradă cu intrarea în oraş. Pasajul va porni din strada Meşteşugarilor, va subtraversa strada Densuşianu şi calea ferată Oradea - Arad, fiind legat totodată şi cu drumul nou spre Sântandrei.

"Am definitivat soluţia de trafic care ar urma să lege oraşul Oradea de viitoarea autostradă, deci care va face legătura dintre autostrada Transilvania şi Oradea şi, de asemenea, către Sântandrei", a anunţat edilul.

Iniţial s-au discutat trei variante pentru intrarea maşinilor care coboară de pe autostradă în Oradea, însă cea a pasajului subteran a fost considerată optimă. 

"Am optat pentru realizarea unui pasaj subteran de pe strada Meşteşugarilor pe sub şoseaua de centură, deci pe sub Densuşianu, pe sub linia de cale ferată Oradea - Arad, ieşind înspre Sântandrei şi legându-se cu drumul nou de legătură care a fost realizat acolo. Când vii, de exemplu, de pe autostradă şi intri în Oradea, vei avea o coborâre suplimentară în zona respectivă şi să poţi intra în zona Ioşia, Calea Aradului, Decebal, Tudor Vladimirescu în 5 minute", a precizat Bolojan. 

Pasajul subteran va avea o înălţime de 5 metri şi lăţime de 10 metri, din care carosabilul va avea 7,8 metri, iar cele două trotuare câte 1,1 metri. 

Edilul a mai arătat că Primăria a încredinţat proiectarea pasajului unei companii din Cluj Napoca. Tot el a precizat că avizarea proiectului din partea Companiei de Drumuri (CNAIR) şi a CFR va mai dura, dar "sper că cel mai târziu la 1 martie 2020 să aprobăm acest proiect". 

"Ar urma ca cel târziu în 2021 să înceapă lucrările, în aşa fel încât în paralel cu lucrările care se derulează pe tronsonul Oradea - autostradă să facem şi această lucrare", a spus Bolojan. 

Drumul de legătură Oradea - Autostrada Transilvania, care porneşte din centura oraşului, are aproape 19 kilometri şi va fi realizat de CNAIR, valoarea estimată a investiţiei fiind de 719,5 milioane lei cu TVA.