Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi primarul Oradiei, Florin Birta, au vizitat, vineri, şantierul viitorului pasaj rutier subteran din dreptul Pieţei Cetate, unde lucrările au ajuns la un stadiu de execuţie de 40% şi ar urma să fie finalizate până la sfârşitul acestui an.

În lucru

În timpul vizitei, Boloş a lăudat echipa din Primăria Oradea, din care în urmă cu mai mulţi ani a făcut şi el parte, pentru implicarea în atragerea de fonduri europene în urbe.

În ceea ce priveşte investiţia din fonduri europene dintre Piaţa Cetate şi Oradea Plaza, aici asocierea condusă de firma Freyrom a finalizat cei 86 de piloţi foraţi ai viitorului pasaj şi au fost executate cele două banchete turnate deasupra acestora. Pe banchetele respective vor fi aşezate grinzile pasajului rutier.

În continuare va fi realizată armătura rampei dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir.

Gata la final de an

"Lucrarea pe care o executăm în momentul de faţă presupune un pasaj cu o lungime de aproximativ 200 de metri, din care o zona acoperită având o lungime de aproximativ 40 de metri. Până acum, au fost executate toate lucrările de devieri de reţele edilitare, care încurcau execuţia acestui pasaj. Sunt deschise incintele în care urmează să se execute structura pasajului şi sperăm - dacă toate condiţiile generate şi de problemele economice actuale se vor rezolva (n.r. – asigurarea diferenţelor de preţuri generate de scumpirile din ultima perioadă) să finalizăm în timp această lucrare, adică undeva spre sfârşitul anului", a spus, la faţa locului, Vlad Moldovan, manager de proiect.

Fonduri de la UE

Primarul Oradiei, Florin Birta, s-a referit la problemele cauzate de scumpiri, spunând că lucrările sunt acum deblocate, iar ajustarea de preţuri va fi asigurată tot din bani europeni.

"Am avut o perioadă în care lucrările au stagnat pentru că, trebuie să-i înţelegem şi pe constructori, nu aveau cum să lucreze pe cheltuiala lor sau în pierdere (n.r. - din cauza prețurilor ridicate la materiale, care au mărit valoarea lucrărilor). S-a rezolvat această problemă prin ordonanţa pe care a dat-o dl. Boloş. Şi, mai important, sumele suplimentare pentru contractele cu finanţare europeană vor fi suportate de către Uniunea Europeană, nu va trebui să cheltuim din bugetul local", a spus primarul Oradiei, Florin Birta.

Două girații la nivelul solului

Lucrările de lângă Piaţa Cetate se realizează în cadrul unui proiect numit "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II".

Pe lângă pasajul rutier subteran din zona intersecţiei bulevardului Dimitrie Cantemir cu strada Evreilor Deportaţi, acolo vor fi realizate două giraţii la nivelul solului. De asemenea, la nivelul solului va fi delimitată o bandă pentru tramvaie, va fi realizat sistemul de irigaţii, modernizată zona pietonală şi realizate piste de biciclete. Valorea proiectului este de circa 5,4 milioane de euro fără TVA.

Lucrările se fac ca parte a unui proiect mai mare, ce are ca scop fluidizarea traficului în Oradea, şi include realizarea a cinci pasaje în zona actualei turbogiraţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!