E Paşte cu repetiţie, la Constanţa, unde credincioşii au fost chemaţi de Arhiepiscopia Tomisului să sărbătorească din nou Învierea în noaptea de marţi spre miercuri, 26 spre 27 mai.
Potrivit Digi24.ro, în această noapte, slujba de Înviere se ţine în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului cu public, credincioşii fiind invitaţi să vină ca să primească Lumina, dat fiind că acest lucru nu a fost posibil de Paşte din cauza stării de urgenţă instituite în contextul pandemiei de coronavirus.
O altfel de slujbă
Biserica Ortodoxă Română nu şi-a asumat acest demers, arătând că "adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an" a avut loc, iar decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia slujba este "luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local".
Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, ritualul nu ar fi identic cu slujba de Înviere. "Aşa cum prevede Cartea de slujbă, va fi odovania Învierii, adică sfârşitul sărbătorii Învierii, care este oarecum asemănătoare în conţinut ca slujba Învierii, la care adăugăm doar chemarea de a veni să ia Lumină pentru credincioşii care doresc şi nu au avut posibilitatea în noaptea de Paşti. Mulţi credincioşi au avut această tristeţe sufletească, faptul că nu au putut să vină la biserică, să se bucure de comuniunea cu ceilalţi, plus spovedania şi împărtăşania în perioada stării de urgenţă a fost ceva mai dificilă", a spus el.
"Putem discuta de ‘adevărata slujbă’. Cred că dl Bănescu (purtătorul de cuvânt al BOR, n.r.) a vrut să spună că slujba de Paşti a fost de Paşti şi să nu confundăm cu aceasta, că s-a făcut o confuzie. Dar şi slujba din seara aceasta e foarte reală, e prevăzută de tipicul bisericesc. Cred că a vrut să explice logic ce trebuie să înţelegem cu toţii. Noi, la Constanţa, am decis, tocmai în virtutea acestei atonomii relative eparhiale, şi normal că nu şi-a asumat-o altcineva", a mai spus reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului.
Slujba de marţi seară se desfăşoară în aer liber, credincioşii fiind îndemnaţi să poarte mască de protecţie. Organizatorii au spus că se va respecta distanţa de 2 metri între credincioşi, însă acest lucru nu se întâmplă.
„Nu vor păți nimic”
Potrivit Digi24, la evenimentul de la Catedrala Episcopală din Constanţa participă peste 500 de persoane, de toate vârstele, mulţi nu au mască şi nu toţi păstrează distanţa.
În cadrul ceremoniei se foloseşte aceeaşi Lumină adusă de Paşti de la Ierusalim, pe care, la ora 00.00 preoţii au împărţit-o credincioşilor. A fost un moment în care oamenii s-au îngrămădit, în ciuda recomandărilor autorităţilor de a păstra distanța.
Cu toate că slujba nu a început de mult timp, Digi24 anunţă că s-a lăsat deja cu incidente. Un bărbat de circa 50 de ani, care a strigat că nu este normal ca Învierea să se întâmple de două ori, a fost ridicat de poliţişti şi dus la audieri.
Este tot mai evident că oamenii care participă la slujbă nu respectă regulile de distanțare, stau în „grup compact”, fapt ce ar putea da naștere unui nou focar de Covid-19.
Chestionat de jurnalişti în legătură cu faptul că oamenii nu respectă distanţa, arhiepiscopul Tomisului a spus că oamenii "nu vor păţi nimic". De asemenea, cu toate că Împărtășania este interzisă în această perioadă, el a mai spus că nu-i poate amâna pe credincioși.