Sărbătorile sunt, prea des, un prilej de risipă. La fel cum fac de Crăciun, şi de Paşti oamenii cumpără multe produse alimentare pentru masa festivă, ceea ce înseamnă prea multe ambalaje şi mâncare neconsumată care ajunge la gunoi. Există, însă, şi obiceiuri care pot face sărbătorile pascale prietenoase cu mediul înconjurător.
Cea mai importantă parte a pregătirilor, vopsirea ouălor, se poate face şi fără produse chimice ambalate în plastic. Cele mai eficiente ingrediente naturale care pot fi folosite pentru colorarea ouălor sunt cojile de ceapă galbenă sau roşie, ori chiar amestecate. Într-o oală se pune un strat consistent de coji, peste care se aşază ouăle bine spălate, apă rece care să le acopere şi oţet, iar împreună se pun la fiert. O altă tehnică presupune fierberea cojilor de ceapă, dar fără ouă, care apoi se fierb numai în lichidul strecurat, ceea ce face colorarea uniformă.
Ouăle mai pot fi vopsite natural cu varză roşie, sfeclă sau turmeric, dar nu ar trebui să vă aşteptaţi la o colorare puternică.
Fireşte, un obicei ecologist este şi achiziţionarea ouălor, ca a altor alimente, din surse locale, ceea ce reduce amprenta de carbon pe care o provoacă comerţul. Cu cât cumpăraţi mai mult de la producătorii locali, cu atât se vor reduce kilometrii parcurşi de maşinile care transportă alimente.
Pentru un Paşte eco, decoraţiunile cu ouă de plastic ar trebui evitate. În schimb, alături de copii, aţi putea confecţiona propriile ornamente, din obiecte pe care deja le aveţi în casă sau refolosind decoraţiuni din anii trecuţi.
De asemenea, coşul în care ţineţi ouăle vopsite ar trebui să fie unul dintr-un material trainic, pe care să îl utilizaţi cât mai mulţi ani, fără să fiţi nevoiţi să cumpăraţi altul, în fiecare primăvară.
Sărbătoarea nu poate fi în armonie cu natura dacă folosiţi produse din plastic de unică folosinţă. Pentru a genera cât mai puţine deşeuri care să polueze mediul înconjurător, este mai bine să nu folosiţi tacâmuri, farfurii ori pahare din plastic. De asemenea, puteţi încerca să evitaţi şi şerveţelele de hârtie, iar în locul lor să folosiţi textile, care au o viaţă mai lungă şi a căror producţie nu necesită tăierea de arbori.