Valea Pasteur, care coboară din Paleu în Oradea prin zona Spitalului Judeţean şi se varsă în Crişul Repede la Podul Dacia, s-a schimbat la faţă.

Cu fonduri europene, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a curăţat şi regularizat albia pârâului pe lungime de un kilometru, iar pe o lungime de 1,7 km cursul de apă a fost închis într-un canal. Valoarea totală a proiectului a fost de 13,8 milioane de lei. 

"Câştigă toată zona de aici, fiindcă rezolvăm mai multe probleme. Prima: de mai multe ori drumul Oradea-Săldăbagiu era necirculabil, pentru că valea se revărsa peste şosea. Apoi mai e problema apelor menajere evacuate în cursul de apă. Eu zic că am scăpat de una din ultimele probleme din municipiu şi din zona Oradea, din punct de vedere al inundabilităţii", a declarat directorul tehnic al ABA Crişuri, Pásztor Sándor, joi, într-o conferinţă de presă.

La conferinţă a fost prezent şi secretarul de stat Iulian Jugan, din cadrul Ministerului Mediului, care a lăudat proiectul, dar şi pe Pásztor în mod deosebit, precizând inclusiv că i-ar plăcea ca orădeanul să fie cel care îi va lua locul în Minister, când nu va mai ocupa această funcţie.

De la Hanul Pescarilor în aval, valea Pasteur a fost amenajată, având acum un curs pietruit. În zona staţiunii pomicole a Universităţii şi a caselor de pe strada Louis Pasteur, pârâul este întubat. La prezentarea lucrărilor a lipsit însă elementul principal, apa, întrucât valea este acum mai mult secată.

Odată cu îngroparea pârâului, Compania de Apă Oradea a demarat şi lucrările de executare a reţelei de canalizare în zonă, deocamdată nefinalizate, astfel încât toţi proprietarii să se poată racorda la reţeaua oraşului. Amenajarea văii a presupus şi eliminarea tuturor racordurilor ilegale, aşa că în vale, iar apoi în râul Crişul Repede nu ar mai trebui să ajunge dejecţiile localnicilor. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, până şi Spitalul Judeţean şi-a deversat o parte din dejecţii direct în Pasteur.

Amenajarea a fost contestată îndelung de un locuitor din zonă, Adrian Platona, care a făcut nenumărate sesizări legate de proiect, iar în timpul lucrărilor s-a pus chiar în faţa utilajelor. "Toate lucrările pe care le-am făcut în Oradea au fost cu meciuri şi cu lupte greco-romane, pentru că întotdeauna când faci ceva, este bine doar când lucrarea este gata", a spus  Pásztor, concluzionând că speră că divergenţele s-au încheiat.