La finalul unei săptămâni în care au comemorat patimile și moartea pe cruce a Fiului lui Dumnezeu, credincioșii catolici au celebrat, sâmbătă seară, Învierea Mântuitorului.

Sute de oameni s-au rugat în Bazilica Romano-Catolică din Oradea, parte din cel mai mare complex baroc din România, unde slujba a fost oficiată de episcopul Böcskei László.

Ca și în alți ani, alături de omologul său catolic s-a rugat și episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea. 

Vigilia pascală, cum este denumită această ceremonie de către Episcopia Romano-Catolică, a început la ora 21, cu sfințirea focului anume pus în fața Catedralei. De acolo, lumina a fost împrăștiată printre enoriași, aducând vestea cea bună a Învierii. 

A urmat apoi o liturghie solemnă, celebrată de episcopul Böcskei, în timpul căreia impunătorul lăcaș de cult a fost plin. La finalul ceremoniei, clericii și credincioșii au participat la procesiunea de Înviere, adică înconjurarea micuței piațete din fața Catedralei Româno-Catolice.

Slujba s-a încheiat aproape de miezul nopții, cu binecuvântarea alimentelor aduse de enoriași. În bazilică, orădenii au dus coșuri pline cu ouă roșii, cozonaci și vin, o tradiție veche pe care mulți încă o respectă.

O ceremonie similară, de binecuvântare a coșurilor, a avut loc și duminică dimineață la catedrala episcopală, înaintea liturghiei Sfintelor Paști.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!