Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a declarat, marţi, că lucrările la amenajarea clădirii din strada Armatei Române nr. 1, care va găzdui Muzeul Ţării Crişurilor, sunt aproape finalizate şi că, în luna aprilie, va începe mutarea exponatelor.

Stadiu: în lucru

"Lucrările la Muzeu sunt pe final, luna viitoare iese constructorul de acolo. Suntem la ultima fază de verificare a instalaţiilor. A trebuit să intervenim şi să facem şi noi unele modificări după ce s-a schimbat legislaţia în domeniul securităţii la incendiu. Dar totul se rezolvă", a declarat Paszor pentru BIHOREANUL după şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de marţi.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare va fi declarat un câştigător al licitaţiei pentru asigurarea obiectelor de mobilier obişnuit, necesare în clădire. Mobilierul specific muzeal precum şi amenajarea grădinii exterioare a clădirii sunt cuprinse într-un proiect depus de Consiliul Judeţean pe POR 2014-2020. "Pe această axă sunt depuse mult mai multe decât fondurile disponibile, deci lupta este mare. Totuşi, eu sunt optimist. În maxim 30 de zile vom avea rezultatul de la POR", a adăugat Pasztor.

Mutarea exponatelor va începe în luna aprilie, iar în luna mai noul muzeu ar urma să fie deschis parţial. "Pe 18 mai, de Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, neapărat aş dori să deschidem muzeul, pe un etaj cel puţin, cu expoziţii ale artiştilor din Oradea şi Bihor", a afirmat acesta.

Chirie prelungită

În şedinţa de marţi, consilierii judeţeni au aprobat prelungirea acordului de locaţiune încheiat de instituţie cu Episcopia Romano-Catolică pentru găzduirea Muzeului Ţării Crişurilor până pe 31 martie 2017, prin voturile alianţei UDMR-PSD-ALDE.

O parte din muzeu a fost mutată din Palatul Baroc într-o altă clădire a Episcopiei, situată lângă Stadionul Municipal, la intersecţia străzilor Traian Lalescu şi Berzei. Asta, deoarece Biserica a depus un proiect european pentru reabilitarea parţială a Palatului Baroc şi, ca atare, în interiorul acestuia nu poate să funcţioneze o altă instituţie.

Blocaj la pompă

Tot în şedinţa de marţi, executivul a propus trecerea casei pompelor şi a unui rezervor de apă, ridicate pe strada Armatei Române nr. 1 A, din administrarea Consiliului Judeţean în cea a Muzeului Ţării Crişurilor. Cum a fost vorba despre un proiect de patrimoniu, care necesita 24 de voturi "pentru", acesta n-a trecut de opoziţia consilierilor PNL.

"Cred că Consiliul Judeţean administrează foarte bine această staţie de pompe. Haideţi să se mute Muzeul şi apoi vom discuta despre acest lucru. Până atunci, revenim cu vechea noastră propunere, să ne consultaţi atunci când sunt subiecte importante", a spus Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL. Preşedintele Pasztor a replicat spunând că de mai multe luni materialul se discută în comisiile de specialitate, iar consilierii PNL puteau să facă amendamente.