Secretarul de stat al Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Pásztor Sándor a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, la sediul UDMR Bihor, în care a anunţat alocarea de noi sume pentru mai multe lucrări importante din Bihor. "Sunt veşti bune după o perioadă secetoasă din punct de vedere a finanţărilor. Suntem printre primele judeţe în ţară în privinţa alocărilor bugetare pentru lucrările pe ape", a spus Pásztor.

Orădeanul a anunţat că sumele fuseseră aprobate încă din luna august, însă nu a dorit să le anunţe până nu erau semnate actele adiţionale de continuare a lucrărilor.

Una dintre lucrările importante au reînceput recent pe malul stâng al Crişului Repede, între Podul Intelectualilor şi Podul Ferdinand. "Anul acesta, după mai bine de doi ani de stagnare, lucrarea a beneficiat de 1,7 milioane lei, cu care însă s-au plătit datoriile acumulate în 2013, pentru porţiunea începută lângă Podul Intelectualilor", a spus Pásztor Sándor.

Vineri, acesta a anunţat alocarea a încă 3,5 milioane lei, cu care, potrivit acestuia, până în luna noiembrie se va finaliza lucrarea până la Podul Ferdinand, adică încă 217 metri liniari.

"După demersuri destul de bătăioase, beneficiem de încă 3,5 milioane lei. Se fac trepte pe toată lungimea, din beton armat, şi o promenadă şi suntem în discuţii cu Instituţia Arhitectului-Şef pentru balustradele care vor fi puse acolo. De asemenea, trebuie făcută consolidarea malului şi un zid de sprijin", a precizat secretarul de stat, adăugând că urmează să aibă o discuţie cu primarul Ilie Bolojan pentru a vedea dacă este cazul să lase un acces pentru viitoarele lucrări la parcarea subterană.

În aceeaşi conferinţă de presă, Pásztor Sándor a anunţat suplimentarea fondurilor pentru realizarea barajului de la Corbeşti cu încă 3 milioane de lei, sumă cu ajutorul căreia acesta va fi ridicat până la nivelul de 15 metri. "Cu acest nivel rezolvăm probleme de inundaţii în zonă. Văzând ce s-a reuşit anul acesta, am speranţa că anul viitor barajul va fi terminat. Înălţimea lui va fi de 24 metri", a precizat secretarul de stat, adăugând că suma necesară pentru finalizarea investiţiei va fi de 6 milioane lei.

Totodată, vineri, Pásztor a anunţat şi continuarea lucrărilor pe Valea Nimăieşti, care trece şi prin centrul Beiuşului, unde va fi finalizată o mică promenadă şi se vor face şi două praguri de apă, pentru încetinirea vitezei de scurgere a apei. În urmă cu două luni, pentru acest obiectiv, au fost alocaţi 1,5 milioane lei iar, acum, încă 2,5 milioane lei. De asemenea, secretarul de stat a mai precizat că s-au alocat 150.000 de lei necesari unor lucrări de finisare a consolidării Văii Gepiş.

Pe de altă parte, Pásztor Sándor a anunţat că, în perioada următoare, se va deplasa în Luxemburg, unde are promisiuni pentru semnarea unui portofoliu de cinci lucrări care ar urma să fie finanţate prin POS Mediu, dintre care două în Bihor.

Este vorba de întubarea pârâurilor Pasteur (cunoscut şi sub numele de Pârâul Paris, din Oradea) şi Kösmö (Paleu - Suplacu de Barcău), în valoare totală de 9 milioane de euro. "Pârâul Pasteur porneşte de lângă Hanul Pescarilor. În paralel, Primăria construişte partea de canalizare menajeră, căci de acolo ajunge apă necorespunzătoare în Crişul Repede", a mai spus secretarul de stat.