Războiul continuă la Consiliul Judeţean Bihor. Cu o singură excepţie, proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de marţi au căzut "pe capete", după ce grupul aleşilor PNL a refuzat să intre în sală, spunând că acestea nu-şi justifică urgenţa.

În schimb, reprezentanţii puterii, adică ai UDMR, PSD şi ALDE, au motivat că au dorit să modifice regulamentul de funcţionare al instituţiei, conform "recomandărilor" din motivarea sentinţei Tribunalului Bihor, care arată că alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor CJ s-a făcut nelegal.

Nicio urgenţă

În timp ce pe masa de şedinţă îi aştepta câte un ou roşu din turtă dulce, consilierii liberali au urcat doar până pe holul etajului întâi al instituţiei, refuzând să participe la şedinţa convocată de preşedintele CJ, Pasztor Sandor, ca fiind extraordinară.

Liberalii au lovit ţintit: şase din cele opt proiecte de pe ordinea de zi aveau nevoie de 24 de voturi favorabile pentru a fi aprobate. "Grupul PNL s-a prezentat aici din respect pentru cetăţeni. Nu vom participa la şedinţa extraordinară pentru că ordinea de zi nu conţine proiecte cu un caracter care să justifice urgenţa şi forţa majoră necesare pentru convocarea ei (…) Executivul vrea să-şi treacă anumite proiecte administrative şi nicidecum de extremă urgenţă pentru bihoreni", i-a spus reporterului de la BIHOREANUL Dacian Foncea.

Înaintea începerii şedinţei, acesta a intrat, totuşi, în sală, dar doar pentru a-l anunţa pe preşedintele Pasztor că liberalii o vor boicota.

Dacă zice Tribunalul…

Primul proiect presupunea modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a CJ Bihor prin "updatarea" acestuia după modelul în vigoare la CJ Sibiu (după cele spuse de Pasztor), plus unele modificări ca urmare a deciziei prin care Tribunalul Bihor arată că, în iunie 2016, conducerea Consiliului Judeţean a fost aleasă nelegal.

Preşedintele a spus că, deşi personal nu este de acord cu decizia şi motivarea instanţei, a vrut să ia în seamă "recomandările" acesteia, adică să corecteze în Regulament două dintre motivele pentru care instituţia şi, în nume propriu, Pasztor Sandor, Ioan Mang şi Traian Bodea, au pierdut procesul intentat de PNL după scandalul din iunie 2016, când au fost aleşi în fruntea instituţiei.

"Sunt unele lucruri care nu există în ţară şi am studiat celelalte judeţe. Dar, aşa cum a recomandat Tribunalul Bihor, am introdus alegerea unui preşedinte interimar de şedinţă până la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, la şedinţa de constituire. Am pus pe ordinea de zi şi modificarea comisiei de validare de la 3 la 5 membri. Deşi nu pot să fiu de acord cu faptul că doi din trei membri ai unei astfel de comisii nu constituie o majoritate…", a spus Pasztor.

Atât el, cât şi vicepreşedintele Ioan Mang, au spus că, deşi nu exisă o decizie definitivă, iar sentinţa ar putea fi schimbată la Curtea de Apel Oradea, vor să arate – după cum a precizat Pasztor – "că există bunăvoinţă şi există cooperare", confirmând astfel că schimbarea Regulamentului nu era, practic, o urgenţă.

Votate, dar picate

Pe ordinea de zi au mai fost proiecte referitoare la actualizarea bunurilor din domeniile public şi privat ale judeţului, acordarea dreptului de uz şi servitute pe un teren din Calea Borşului pentru societatea de distribuţie a energiei electrice Transilvania Nord şi acordarea în administrare a unui spaţiu de pe strada Aurel Lazăr către ADI Ecoland Bihor.

De asemenea, în şedinţă, a căzut din nou proiectul de prelungire a contractului de comodat în favoarea Prefecturii pentru dreptul de folosinţă gratuită asupra clădirii din strada Dunării nr. 2, unde funcţionează Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi Serviciul Public Comunitar Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple.

Deşi cei 18 consilieri ai UDMR, PSD şi ALDE au ridicat regulamentar mână să le voteze, toate aceste proiecte ar fi avut nevoie de aprobarea a două treimi din totalul aleşilor. Singura propunere care a trecut în şedinţa de marţi a fost una referitoare la neexercitarea dreptului de preemţiune pe un apartament din Casa Adorjan II.

Liberalii cei plini de patimi

În lipsa aleşilor PNL, liderii CJ Bihor au subliniat faptul că nu pot găsi, sub nicio formă, o soluţie de conclucrare cu aceştia. "Vom lua şi noi măsurile în consecinţă pentru a arăta că este un abuz de drept ceea ce fac colegii de la PNL în această perioadă", a spus Ioan Mang.

La fel, Pasztor a spus că liberalii vor să pună beţe-n roate executivului, asta chiar dacă, spre exemplu, despre proiectele de pe ordinea şedinţei de marţi ar fi discutat telefonic cu Ionel Avrigeanu, care ar fi fost de acord cu ele.

Vicepreşedintele Traian Bodea a fost cel mai "plastic" în discurs. "Dacă tot este Săptămâna Patimilor, înţeleg că cei din PNL au o patimă cu tot ce se face la Consiliului Judeţean. Probabil au şi o patimă faţă de bihoreni, dacă se comportă astfel… Nu cred că e un comportament democratic să încerci să blochezi orice proiect poţi de pe ordinea de zi, că e vorba de patrimoniu, investiţii sau altceva", a spus acesta.

În fine, Pasztor Sandor le-a urat consilierilor şi celor prezenţi la şedinţă "Sărbători fericite" şi i-a invitat să ia cu ei câte un ou roşu din turtă dulce. Căci, până la urmă, cu sau fără proiecte votate, vine Paştele... 

UPDATE:

Printr-un comunicat de presă, Grupul consilierilor PNL au reiterat faptul că nu au participat la şedinţă deoarece nu se justifica urgenţa acesteia, făcând trimitere şi la textul legii, care spune că CJ se poate întruni şi în şedinţe extraordinare "în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate sau prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice".