Mulţi, pe întuneric

Aula Magna a Universităţii din Oradea s-a umplut sâmbătă până la refuz de oficialităţi locale, preoţi, profesori şi studenţi, când a avut loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa al Universităţii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Printre invitaţi s-au numărat şi secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Adrian Lemeni, dar şi episcopul romano-catolic al Oradiei, Bocskei Laszlo, şi cel greco-catolic, Virgil Bercea.

Ceremonia a fost cât pe ce să se ţină la lumina lumânărilor. Asta pentru că înainte de sosirea Patriarhului, în Aula Magna s-a lăsat întunericul, deoarece reflectoarele au cedat. Minute întregi electricienii au căutat să afle de unde a pornit problema şi, spre bucuria rectorului, s-a făcut lumină înainte de ora la care ceremonia trebuia să înceapă.

Onoare şi bucurie

"Am fost deosebit de onoraţi de solicitarea Facultăţii de Teologie de a decerna acest titlu Prea Fericirii Sale", a declarat rectorul orădean, Cornel Antal, în debutul festivităţii. De asemenea, Antal a spus că "prezenţa Prea Fericitului înconjurat de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod constuite mare prilej de bucurie şi o binecuvântare pentru începutul anului universitar care se apropie".

Apoi, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, Nicu Dumitraşcu, a prezentat biografia Patriarhului, prezentând cele mai importante etape, evenimente şi realizări. La final, Dumitraşcu a declarat că doreşte să facă o mărturisire personală: "Trăiesc cel mai important moment din viaţa mea de profesor de teologie".

După citirea de către rector a declaraţiei de decernare a titlului, Patriarhul a ţinut cuvântul de răspuns intitulat "Liturghie euharistică şi filantropie socială". Timp de aproximativ o oră, Preafericitul le-a vorbit tuturor celor prezenţi despre legăturile între viaţa religioasă şi actele de filantropie, cum acestea trebuie să se însoţească permanent.

Cărţi în dar

La finalul ceremoniei, Patriarhul Daniel a oferit Universităţii, în semn de mulţumire, un volum al Sfintei Scripturi şi alte cărţi teologice, iar rectorul, în numele instituţiei pe care o conduce, i-a dăruit o carte şi un DVD de prezentare a Universităţii.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Preasfinţitul Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, care a prezentat prilejul cu care Părintele Patriarh se află în municipiu, şi anume împlinirea a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe din Oradea. De asemenea, episcopul a prezentat o scurtă istorie a acestei episcopii.

La final, Preafericitul Părinte şi-a făcut fotografii cu toţi cei prezenţi în curtea Universităţii, acesta fiind printre puţinele momente din afara Aulei Magna în care ziariştii şi alţi doritori au putut să-l pozeze liniştiţi pe Patriarh. Asta pentru că la fiecare pas pe care Preafericitul îl făcea, zeci de preoţi tineri, înalţi şi zvelţi erau jur-împrejurul său, nepermiţând nici unui muritor de rând să se apropie de Patriarh sau să îl fotografieze. "Treceţi dincolo de cordon" sau "Nu-i lăsaţi pe ăştia cu pozele!" s-a auzit aproape la fiecare pas al Părintelui Daniel. Înainte de poza de grup, Preafericitul s-a salutat cu episcopii romano-catolic şi greco-catolic, îmbrăţişându-se.

După pozele de grup, împreună cu rectorul, Patriarhul a făcut un tur al Universităţii.

Invitaţi de seamă

Totodată, la eveniment au fost prezenţi ierarhi din toată ţara, precum mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, arhiepiscopul Aradului, ÎPS Timotei, episcopul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, PS Siluan, episcopul Zalăului, Silaniei şi Sălajului, PS Petroniu, şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoara, PS Paisie Lugojanul.

Printre oficialităţile locale s-au numărat prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, primarul Oradiei, Ilie Bolojan şi senatori şi deputaţi de Bihor.