Circa 100 de preoţi din Oradea şi judeţul Bihor l-au întâmpinat vineri seară pe Preafericitul Patriarh Daniel la Aeroportul Oradea, cântând în cor Imnul Patriarhal. Însoţit de episcopul ortodox Sofronie Drincec, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a fost întâmpinat cu pâine şi sare de cântăreţele de muzică populară Florica Zaha şi Florica Bradu, dar şi de interpretul Radu Potoran, devenit celebru în Beiuş, după ce şi-a tras casă de ajutor reciproc şi a furat depunerile din banca la care lucra soţia lui.

De cum a sosit, un "zid" format din preoţi înalţi şi tineri s-a postat în faţa lui, protejându-l. Credincioşii de rând nu s-au prea înghesuit să-l vadă, doar câţiva orădeni privind şi filmând cu telefoanele mobile, de pe margine.

Deşi era de aşteptat să vină cu o cursă specială, Patriarhul a sosit la bordul unei curse ca oricare alta. "A venit la Oradea cu o cursă normală de pasageri, alături de patru însoţitori, tot din rândul clericilor. De altfel, tot cu o cursă de pasageri va pleca şi luni dimineaţă de la Oradea, la ora 9 fără 10", a declarat pentru BIHOREANUL Gheorghe Paşc, comandantul Aeroportului.

Preafericitul a fost aşteptat şi de politicieni locali precum primarul Oradiei Ilie Bolojan, prefectul judeţului Bihor Gavrilă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle, vicepreşedintele Senatului Petru Filip şi deputatul PDL Ştefan Seremi. Au mai fost la Aeroport şi magnatul Viorel Micula, în restaurantul căruia ÎPS va lua masa în cursul zilei de sâmbătă, ori fostul rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar. Printre cei prezenţi s-a numărat, în straie preoţeşti, şi Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Dezvoltare Durabilă din Primăria Oradea, care este preot.

După festivitatea de primire, coloana oficială a pornit spre Episcopia Ortodoxă Oradea, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Program încărcat

Preafericitul Patriarh Daniel vizitează sâmbătă şi duminică pentru prima oară Oradea, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Oradiei în 1920, fiind însoţit de ierarhi ai Sfântului Sinod, a anunţat miercuri Episcopia Oradiei.

La Oradea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va oficia, sâmbătă, la ora 10, o slujbă de Te Deum la Catedrala cu Lună, iar apoi, la ora 11.30 va fi primit la Universitatea din Oradea, unde va primi titlul de Doctor Honoris Causa. Vizita Preafericitului Daniel va continua duminică, de la ora 9, când Patriarhul va fi primit la Mănăstirea "Sfânta Cruce". "Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va săvârşi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mânăstirii", se precizează în comunicatul Episcopiei.

După liturghie, Patriarhul va participa la vernisajul expoziţiei foto-documentare "Episcopia Oradiei - 90 de ani de la reînfiinţare", care va avea loc de la ora 13 tot la Mănăstirea "Sfânta Cruce".

Comunicatul trimis miercuri Episcopiei confirmă detaliile legate de programul vizitei Preafericitului Daniel în Oradea prezentate de BIHOREANUL în ediţia tipărită din 13 septembrie. Totuşi, Episcopia nu a precizat niciun detaliu legat de distincţiile pe care le-ar primi din partea Preafericitului Daniel atât preotul Gheorghe Nemeş de la Biserica Albastră cât şi Maica Stareţă Mina de la Mănăstirea "Sfintei Cruci".

Mai multe pe această temă, în articolul "Secretul Patriarhului"