"La început, ne mai împiedicam noi şi de linia albă...", spune tatăl fotbalistului orădean Patrick Gânţe despre adolescentul care la 17 ani se poate mândri deja cu realizări importante.

Deşi chiar el recunoaşte că n-a avut talent nativ, Patrick şi-a antrenat alte calităţi, între care isteţimea şi sârguinţa. Rezultatul? Este olimpic la matematică, admis de pe acum la facultate în Oradea, şi totodată una dintre speranţele celebrului club de fotbal AS Roma, pentru a cărui echipă de juniori obţine victorii... 

Ronaldinho de mic 

Cum a apărut pasiunea pentru fotbal a lui Patrick Gânţe, atacant al echipei de juniori U18 de la AS Roma? A fost transmisă din tată-n fiu! "Aveam vreo 2 ani când mi-a cumpărat o minge şi un echipament pe mărimea mea al lui Ronaldinho de la Barcelona", a povestit Patrick, într-o vizită la redacţia BIHOREANULUI, cât s-a aflat la Oradea, în vacanţa competiţională.

De altfel, pe când era de-o şchioapă, îşi însoţea tatăl la meciurile pe care acesta le juca alături de prieteni pe terenuri sintetice. "Se juca mereu şi cu mine. Pe la 6 ani m-a întrebat dacă vreau să fac fotbal cu adevărat", spune adolescentul. Răspunsul a fost un categoric "Da!". 

Patrick a început, astfel, antrenamentele alături de echipele de copii ale Oradiei, care şi-au schimbat denumirile de-a lungul anilor, devenind în final Academia de fotbal CSM Oradea. În primii ani a fost mai mult o joacă, dar pe măsură ce a crescut şi-a luat pasiunea în serios, dedicându-i timp şi efort. "Talent n-am avut deloc!", spune fără ocolişuri fotbalistul. "Am avut doar calităţile fizice, înălţime, apoi şi forţă, care m-au ajutat. Cu mingea nu eram aşa bun. Exersam mult, inclusiv cu tati. Aşa că, la mine a fost mai mult muncă, nu talent...", povesteşte el. 

Un vârf autentic 

Pe la 10-11 ani, au apărut primele rezultate, Patrick arătându-şi veleităţile de atacant şi trimiţând deseori mingea în plasă în turneele pentru copii. Pentru a fi cât mai bun, micuţul făcea, încă de pe atunci, separat de antrenamente, şi pregătire fizică. În paralel, a încercat şi baschet, şi tenis, dar pasiunea de suflet i-a rămas fotbalul. 

Că a arătat calităţi ieşite din comun o arată şi faptul că a fost convocat, la doar 14 ani, pentru câteva meciuri la echipa de seniori a Oradiei, CAO 1910. "Este un vârf autentic, având calităţi fantastice din punct de vedere fizic, tehnic şi o inteligenţă de joc peste medie", spunea despre el antrenorul echipei, Florin Fărcaş. 

Speranţă la Roma 

În februarie 2020, după ce abia împlinise 16 ani, Patrick Gânţe a fost transferat de la Academia CSM Oradea la AS Roma prin intermediul impresarului Cătălin Sărmăşan, care îl propulsase în atenţia italienilor. 

Scouterii care caută jucători de perspectivă l-au văzut jucând în Naţionala U15 a României, unde fusese selectat după ce la Turneul Speranţelor a înscris 9 goluri în 6 meciuri. La scurt timp, a fost chemat în probe atât la AS Roma, cât şi la Liverpool, iar echipa italiană l-a şi vrut pe loc. 

De aproape doi ani încoace, Patrick locuieşte în suburbia oraşului etern, jucând ca atacant central, un post ce i se potriveşte ca o mănuşă şi datorită înălţimii sale, de 1,94 m. Întâi pentru echipa U17, iar apoi pentru U18, aflată în fruntea campionatului pentru juniori, a înscris goluri, răsplătind astfel încrederea clubului. Cum vede acest salt? "E o răsplată pentru toată munca pe care am depus-o şi o motivaţie în plus", spune, serios, adolescentul. 

Sfaturi de la Chivu

De când e în Italia, i-a întâlnit pe mulţi dintre jucătorii echipei mari a clubului AS Roma, antrenate de José Mourinho, printre care Tammy Abraham, Nicolò Zaniolo sau Lorenzo Pellegrini. 

Tot în Italia, s-a întâlnit în mai multe rânduri cu un fotbalist emblematic al României, Cristian Chivu, care şi-a luat mereu în serios pasiunea, chiar şi pe culmile gloriei, la fel cum vrea să facă şi tânărul orădean. "Mi-a spus să fiu mai agresiv", dezvăluie Patrick sfatul primit de la fostul internaţional român, acum antrenor la echipa "Primavera" (U19) a clubului Internazionale Milano. 

Ce ţintă are atacantul? "Vreau să ajung la o echipă de top!", spune el. Până acolo, mai sunt meciuri de jucat şi goluri de marcat, dar Patrick nu se fereşte de provocări...

Olimpic la Mate 

În paralel cu viaţa solicitantă de sportiv, tânărul excelează şi la şcoală. A terminat gimnaziul la Şcoala Dacia, iar acum este elev în clasa a XII-a la Liceul Onisifor Ghibu din Oradea. "De mic, regula părinţilor mei a fost: «Dacă nu ai note bune, nu mergi la fotbal!»", îşi aminteşte adolescentul. 

Cel mai mult îi place matematica, mai ales pentru că există mereu o modalitate logică de a rezolva exerciţiile şi problemele. De altfel, la Olimpiada de Matematică a obţinut locul III pe judeţ, ceea ce i-a asigurat deja, dacă şi-l va dori, un loc la Facultatea de Matematică - Informatică în Oradea. "Se trezea la ora 6 dimineaţa să repete lecţiile, să se asigure că nu rămâne în urmă", spune Amelian, tatăl său. 

De când s-a mutat în Italia, orădeanul face ore online. De altfel, o bună parte dintre ele s-au ţinut oricum aşa pentru toată clasa, din cauza pandemiei. Patrick s-a obişnuit cu faptul că în fiecare zi are şcoală, se pregăteşte de Bacalaureat, merge la antrenamente cu echipa, apoi şi la cele individuale, continuând şi sesiuni de pregătire fizică în sală. Nu are încă 18 ani, dar a înţeles că fără sacrificii nu apar nici reuşitele. Nici pe teren, nici în afara lui... 


TALENTELE BIHORULUI 
Spre alte zări

Patrick Gânţe nu este singurul fotbalist bihorean lansat în fotbalul european de impresarul Cătălin Sărmăşan, fost jurnalist sportiv la BIHOREANUL. Unul dintre bihorenii ajunşi în top este George Puşcaş, fotbalistul român al anului 2019, atacant al echipei naţionale, fost jucător al Internazionale Milano, care joacă acum pentru clubul Reading din liga a II-a a Angliei.  "Au trecut vreo 12 ani de când l-am întâlnit prima oară. Era un copil blonduţ, cu ochi mari albaştri, foarte atent la tot ce se întâmplă în jur. Îi plăcea la nebunie golul şi ştia să se bucure de el cu o sinceritate dezarmantă. Nu am intuit atunci cât de mult îmi va influenţa viaţa şi cariera, dar am fost mereu convins că George e special", arăta Cătălin Sărmăşan după ce Puşcaş fusese declarat fotbalistul anului în România.

Un alt jucător bihorean propulsat în Europa este mijlocaşul Claudiu Micovschi, ajuns la Avellino (Serie C, Italia). Tot în Peninsulă joacă şi fundaşul Ricardo Fărcaş, fiul antrenorului echipei CAO, care a trecut pe la Arsenal Elite Academy şi Ajax Academy, iar acum e legitimat la ACN Siena (Serie C). În vara acestui an, tânărul Luca Popa, impresariat tot de Sărmăşan, a semnat un contract pe 3 ani cu clubul Venezia FC din Serie A. Alţi juniori se află şi ei în vizorul cluburilor italiene, în această perioadă fiind în teste la Torino alţi doi orădeni, Kovacs Mark şi Andrei Moga.