Într-o conferinţă de presă susţinută joi, reprezentanţii celor patru organizaţii patronale reprezentative la nivelul Oradiei, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, Federaţia Patronilor Bihor, Unimpresa şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, au lansat un apel la unitate a patronilor din Oradea şi Bihor, împotriva abuzurilor guvernanţilor şi a lacunelor legislative. "Sunt foarte multe abuzuri şi nu se ţine cont de nicio propunere a mediului de afaceri, nici în ce priveşte Codul Fiscal şi nici Codul Muncii", a reclamat Constantin Badea, directorul Camerei de Comerţ, adăugând că în ultimul an guvernanţii au bulversat de-a dreptul Întreprinderile Mici şi Mijlocii prin normativele date, drept pentru care multe au intrat în insolvenţă sau chiar în faliment.

Să ne unim!

La rândul său, Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor filiala Bihor, a spus că "la nivel naţional, există o dezbinare a patronatelor", ceea ce face ca situaţia economică să fie şi mai precară.

În acest sens, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, a punctat că oamenii de afaceri din Bihor sunt totuşi uniţi, enumerând şi câteva reuşite ale parteneriatului acestora cu autorităţile locale. "Oradea este primul oraş din România în care, datorită discuţiilor celor patru organizaţii patronale, municipalitatea a redus impozitele pe clădiri, ceea ce este foarte important", a zis el. Lucian a amintit şi că în virtutea aceleiaşi colaborări, întreprinzătorii orădeni au reprezentanţi şi în comisiile economice ale Consiliului Local, dar şi în comisiile de achiziţii publice ale municipalităţii, şi sunt consultaţi înainte de a se lua decizii care îi implică la nivel local.

El a precizat că în acest sens patronii orădeni se vor întâlni atât cu politicieni locali, de la parlamentari până la şefi de partide şi instituţii deconcentrate, cât şi cu directori de bănci, pentru a stabili împreună o strategie de lobby în ce priveşte mediul de afaceri bihorean.

Prezent la conferinţa de presă, Gianni Fabris, preşedintele organizaţiei Unimpresa, a patronilor italieni din Bihor, a subliniat şi el că unitatea patronatelor şi sprijinul de la autorităţi sunt foarte importante, deoarece "numai aşa vom putea să promovăm şi să dezvoltăm alte firme în România". "În Bihor, în ultimele 6-7 luni au venit 6-7 firme italiene, şi toate organizaţiile, împreună, vom aduce şi altele", a punctat Fabris, apreciind că în Oradea sunt aproximativ 230-240 de firme italiene. El a mai spus că începând din 3 februarie, Unimpresa va deveni Confindustria România, filiala Bihor, deoarece Unimpresa s-a afiliat acestei organizaţii patronale, cea mai mare asociaţie care ajută oamenii de afaceri italieni din România.

Oficial ne merge bine...

Pe de altă parte, întrebat de BIHOREANUL care este concret situaţia Federaţiei Patronilor Bihor, având în vedere că există zvonuri şi, aşa cum ziarul nostru a mai scris, sub conducerea sa organizaţia a ajuns în vară aproape de faliment, cu facturi şi salarii neplătite, preşedintele Ioan Lucian a declarat că nici vorbă de aşa ceva, susţinând că dimpotrivă, Federaţiei îi merge bine şi că desfăşoară proiecte de real interes pentru oraşul de pe Criş.

Într-o altă ordine de idei, nici Mintaş n-ar fi fost tocmai în măsură să dea sfaturi despre cum să le meargă bine patronilor orădeni, de vreme ce firma CIAC, condusă de el, este acuzată că a emis cecuri şi sute de bilete la ordin în valoare de miliarde de lei vechi fără acoperire. Dacă exemplul "liderilor" dăinuie şi în mediul de afaceri bihorean, viitorul nu ne sună tocmai bine...

Despre cele două situaţii, aflaţi mai multe în articolele: Lucian, pericol public şi Justiţie alternativă: Patronul Adeplast acuză o judecătoare de abuz!