Aflată într-un periplu prin nord-vestul României, europarlamentarul Maria Grapini (fost ministru delegat pentru IMM-uri şi Turism) s-a întâlnit, sâmbătă după-amiază, cu zece patroni de întreprinderi mici şi mijlocii din Bihor, la o masă rotundă pe tema problemelor pe care le au.
Prima parte a întâlnirii a fost monopolizată de Grapini, care le-a povestit celor 14 reprezentanţi ai IMM-urilor bihorene şi jurnaliştilor prezenţi ce activităţi are în Parlamentul European, chiar prezentându-şi raportul de activitate după un an în Bruxelles şi lăudându-se, printre altele, că a oferit un loc de muncă pentru 11 români, pe care i-a angajat ca asistenţi. Abia după o jumătate de oră în care europarlamentarul a monologat a început dezbaterea propriu-zisă.
Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, şi patronul firmei orădene CIAC, i-a spus lui Grapini că IMM-urile au mai puţine drepturi decât întreprinderile mari ori chiar şi decât cele străine, că legislaţia europeană nu se aplică în România aşa cum este didactică de la Bruxelles şi că trebuie stopată practica firmelor străine de a-şi repatria profitul, Grapini precizându-i, vizavi de această a treia problemă, că la Bruxelles se lucrează la un astfel de proiect.
Mintaş s-a mai plâns de noua formă a Codului Muncii, care a trecut tacit de Senat şi va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional, fără ca IMM-urile să fie cu adevărat consultate. O problemă a proiectului de Cod al Muncii, potrivit lui Mintaş, este că angajatorii îşi pierd controlul asupra angajaţilor. „O contabilă şefă te poate anunţa că pleacă şi îşi dă demisia fără preaviz şi fără nicio răspundere”, a exemplificat Mintaş. Grapini i-a spus însă că nu cunoaşte această formă şi că se va documenta.
Alţi patroni i-au atras atenţia fostului ministru că Legea Uceniciei şi cea a stagiaturii, introduse în mandatul ei, nu se pot aplica pentru că se bat cap în cap cu alte prevederi legislative. „Legile nu sunt sincronizate, intervin inadvertenţe”, i-a spus un patron bihorean lui Grapini, susţinut de omologi ai săi, care l-au completat spunând că legislaţia românească este şi prea interpretabilă.
O altă problemă prezentată europarlamentarului a fost ridicată de Ioan Tulvan, patronul fabricii Mobiente şi, totodată, membru în colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, care s-a plâns că în Bihor nu se găsesc muncitori calificaţi. „Toţi părinţii vor diplome de facultăţi pentru copiii lor. Lipsa forţei de muncă calificată este cea mai mare problemă actuală”, a spus Tulvan, aprobat şi de ceilalţi patroni, dar şi de Grapini, care a învinovăţit asupru părinţii. „Sunt părinţi care forţează nota. (...) Nu e deloc bine ca un tânăr să facă o facultate, două, trei, să aibă trei masterate, şi să ajungă la 30 de ani fără să fi făcut nimic”, a spus Grapini. Soluţia, însă, n-a fost găsită nici de europarlamentar, nici de patroni.
În fine, o altă problemă pe care patronii au expus-o în faţa europarlamentarului a fost eliminarea răspunderii penale pentru cei care emit file CEC fără acoperire. „Noi, patronii înşelaţi, nu mai putem”, a spus Valentin Leucuţa, patron al firmei Cable, care vinde cabluri şi fibră optică. Leucuţa susţine că a fost înşelat în urmă cu cinci ani cu file CEC fără acoperire şi nu doar că nu şi-a recuperat banii, ci este pus în situaţia să dovedească el că nu a furat respectiva filă. Şi această problemă a rămas ca celelalte ridicate de patronii bihoreni: fără o soluţie concretă.