După ce, recent, atât oameni de afaceri locali cât și Primăria orădeană acuzau ITM-ul că face controale numeroase și preferențiale, o parte a patronatelor par a fi dispuse să facă pace. Patronatul din Industrie, Servicii și Comerț (PISC) a făcut primul pas organizând, joi, o conferință de presă împreună cu șeful ITM Bihor, Nicolae Hoduț.

„Am discutat și cu Asociația Firmelor Bihorene și cu reprezentanți ai mediului de afaceri italian și toți sunt de acord că trebuie să organizăm întâlniri cu ITM-ul pentru că avem multe puncte comune pe care le putem discuta", a spus Valentin Nicolae Ionescu, președintele PISC.

Șeful ITM, Nicolae Hoduț, a lăudat inițiativa patronilor și a spus că instituția pe care o reprezintă consideră o prioritate relația cu angajatorii. „Vreau ca prin acest parteneriat să aflăm care sunt problemele reale cu care se confruntă patronatele și să le sprijinim în aplicarea legiii. ITM Bihor trebuie să fie o garanție pentru cei care respectă legea că doar respectând-o au de câștigat", a spus Hoduț, care a mai adăugat că principala problemă comună pe care o au angajatorii și instituţia pe care o reprezintă rămâne cea a muncii la negru.

„Eu sunt sută la sută împotriva muncii la negru, pentru că ea ne afectează pe toți cei care muncim cinstit. Pe piață, dacă respecți legea, n-ai nicio șansă să concurezi cu cel care angajează oameni la negru", a spus directorul PISC, Ioan Popa Baciu.

Reprezentanții PISC susțin că au ajuns la concluzia că este nevoie de dialog și de armonizare atunci când au văzut că pe anul 2011, din 4.200 de procese verbale întocmite de ITM Bihor,  434 au fost contestate de agenții economici.

Prima dezbatere dintre cele pe care PISC vrea să le organizeze între patronate și reprezentanții ITM Bihor va avea loc marți, 29 noiembrie, de la ora 14, la Hotel Ramada.