Procurorii DNA Oradea au dispus, zilele trecute, trimterea în judecată, în stare de libertate, a omului de afaceri Beneamin Rus, fondatorului grupului de firme Selina-Trameco, pentru infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată, prejudiciul ridicându-se la peste 1,5 milioane lei.
60 de facturi fictive
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată", se arată într-o informare dată publicităţii joi de DNA.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că "în perioada 2008-2013, inculpatul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii pe care o conducea a unui număr de 60 de facturi ce reprezentau cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, constând în achiziţii fictive directe de produse şi/sau prestări de servicii".
Potrivit DNA, Beneamin Rus s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.520.519 lei (TVA în sumă de 1.167.436 lei şi impozit pe profit în sumă de 353.083 lei).
Beni Rus a plătit
"Debitul menţionat mai sus a fost achitat în integralitate de omul de afaceri", se arată în informarea procurorilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor fiind înregistrat între cauzele Secţiei Penale pe 6 iulie.
Beneamin Rus ar putea să scape de proces, însă. Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă inculpatul va achita şi penalităţile aferente, plus un procent de 20% din suma totală considerată prejudiciu, acesta poate scăpa de judecată.
Urmărire penală din 2017
Urmărirea penală împotriva lui Beneamin Rus în acest dosar a început în noiembrie 2017. Aşa cum BIHOREANUL a scris la vremea aceea, evaziunea ar fi fost făcută în calitate de administrator al firmei Selina.
La finalul anului 2017, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Rus pentru evaziune fiscală în formă continuată, respectiv spălare a banilor în formă continuată, şi împotriva societăţii Selina SRL, pentru evaziune fiscală în formă continuată.
"Din ordonanţa întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în perioada 20 mai 2008 - 1 august 2013, suspectul, în calitate de administrator al Selina SRL, a înregistrat în mod repetat şi la diferite intervale de timp în evidenţele contabile sau în alte documente legale ale societăţii, cheltuieli care nu au la bază operaţiuni comerciale reale", se preciza în comunicatul DNA.
Suma luată în considerare atunci ca pagubă adusă bugetului consolidat al statului se ridica la 1,5 milioane euro, dar, după cum se vede, la finalizarea cercetărilor prejudiciul a scăzut la 1,5 milioane lei.
Proces reluat
Beneamin Rus este judecat şi într-un alt dosar de corupţie. Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, în 2018, Tribunalul Bihor a decis condamnarea lui Alexandru Kiss la 8 ani de închisoare, precum şi a patronului firmei Selina, Beneamin Rus, găsit vinovat că l-a mituit pe politician, la 4 ani de închisoare, tot cu executare.
Kiss a fost condamnat pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi spălare de bani, iar Rus a fost acuzat de spălare de bani şi instigare la abuz. Kiss ar fi primit mită peste 4,3 milioane de euro, dintre care peste 800.000 de euro bani spălaţi prin firmele lui Beneamin Rus, potrivit DNA Oradea.
Decizia a fost "întoarsă" de Curtea de Apel Oradea, care a impus reluarea procesului de la zero, tot la Tribunalul Bihor, din cauza unor vicii care au dus la nerespectarea tuturor drepturilor inculpaţilor, apărând riscul prescrierii răspunderii penale.
Procesul a fost, astfel, reluat, iar în noiembrie 2020, judecătorii au decis eliminarea din dosar a probelor obţinute în urma interceptărilor telefonice şi audio-video ambientale, făcute de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională, constatând nulitatea acestora.