Patronul lanţului de magazine Leonardo, orădeanul Florin Panea, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru o fraudă de peste 26,5 milioane de lei. Nu mai puţin de 705 facturi fictive a înregistrat acesta în contabilitate, susţin procurorii, care l-au trimis în judecată.

Potrivit unui comunicat transmis presei joi, Panea, în vârstă de 53 de ani, a fost trimis în judecată în calitate de administrator al trei societăţi din grupul Leonardo, pentru evaziune fiscală.

„În perioada 04.01.2011 - 04.03.2015, în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată, a înregistrat în evidenţa contabilă financiară şi fiscală a celor trei societăţi (705 acte materiale), un număr de 705 facturi fiscale fictive, ce reprezintă achiziţii de bunuri (încălţăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii), operaţiuni de achiziţii care sunt fără conţinut economic, respectiv sunt fictive, de la un număr de 6 societăţi comerciale de pe teritoriul naţional (5 cu sediul în Bucureşti, una cu sediul în Oradea), care, la rândul lor, pentru a crea o aparenţă de legalitate, au declarat în mod fictiv achiziţii de la alte societăţi de pe teritoriul naţional cu comportament de tip fantomă”, se explică în comunicatul transmis presei.

Prin circuitul creat, Panea şi complicii săi au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.

Afaceri cu „firme conductă”

Anchetatorii au reţinut că produsele la care fac referire facturile fictive - pantofi, accesorii şi obiecte de marochinărie - au existat în realitate şi au fost comercializate direct, fie de la furnizorii intracomunitari din Italia ai societăţii Leonardo, fie din complexul Dragonul Roşu din Bucureşti (bunuri pentru care nu existau documente justificative de provenienţă).

„Astfel, beneficiarul bunurilor a fost L SRL (firma Leonardo - n.r.), iar circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor 6 societăţi de tip conductă (administrate de cetăţeni români şi libanezi - complici în cauză), care la rândul lor se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care fie declarau achiziţii intracomunitare de la furnizorii din Italia (în cazul mărfurilor provenite din spaţiul comunitar), fie compensau TVA colectat cu achiziţii fictive de la alte societăţi de tip "fantomă" (în cazul mărfurilor provenite din ţară)", mai explică procurorii.

Prin interpunerea societăţilor furnizoare de facturi (numite de procurori „platforme de facturare”), firma Leonardo a reuşit să-şi deducă TVA-ul şi să nu mai plătească, astfel, obligaţiile legale către stat.

"Ulterior, bunurile achiziţionate de societatea L din spaţiul intracomunitar, respectiv din complexul comercial C.D., erau valorificate prin magazinele proprii", mai arată anchetatorii.

Cu averile sub sechestru

Prin acelaşi rechizitoriu, Parchetul Bihor a dispus şi trimiterea în judecată a firmei Leonardo, dar şi a mai multor persoane fizice, administratorii societăţilor conductă - Ioan Chiriţoiu, Lakkis Naji, Matar Ali, El Lakkis Ali, Matar MHD Khir şi George Pârcălab - pentru complicitate la evaziune fiscală.

Pentru recuperarea prejudiciului, inculpaţii s-au ales cu averile puse sub sechestru, până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei.

"În perioada 15 - 17.11.2023, au fost aplicate sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu, Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de aproximativ 48 milioane lei, fiind formulată propunere de menţinere a sechestrului", mai arată comunicatul.

Ancheta a fost făcută cu sprijinul poliţiştilor bihoreni de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!