Beniamin Rus, patronul firmei Selina, cea care a câştigat licitaţia pentru executarea lucrărilor de transformare a clădirii Garnizoanei în sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor, a susţinut miercuri prima conferinţă de presă după oprirea lucrărilor, cerând cu acest prilej ca ele să fie recepţionate de Consiliul Judeţean, pe motiv că oricum CJ nu are bani să le finalizeze.

Mândri de lucrare

"Am constatat că nu există perspectiva unei finanţări certe şi ar fi bine să facem recepţie parţială, să predăm frontul de lucru celeilalte firme (CIAC) pentru repararea acoperişului şi, în eventualitatea în care vor fi fonduri, să putem relua lucrările", a declarat Beniamin Rus jurnaliştilor pe care i-a invitat la viitorul sediu al Muzeului, făcând astfel referire la posibilitatea de a preda Consiliului clădirea, astfel încât firma CIAC să refacă acoperişul, abia reparat, dar prin care ploua.

Patronul Selinei a spus că pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de 10 milioane de lei noi, adică 100 miliarde lei vechi. De la începerea lucrărilor, în ianuarie 2009, şi până în prezent, firma a cheltuit deja 42 milioane de lei (420 de miliarde de lei vechi).

"Noi suntem mândri de ceea ce am făcut până acum. Ne-am achitat pentru suma pe care am primit-o. Există chiar unele lucrări în plus, care nu au fost finalizate şi, ca atare, nu au putut fi facturate", a mai spus Rus.

Omul de afaceri a declarat că firma sa a solicitat CJ, atât verbal cât şi în scris, să recepţioneze parţial lucrarea, dar nu ar fi primit niciun răspuns. "Din partea lor nu am avut solicitări de discuţii. Dacă vor vrea să fiu şi eu prezent la acestea, ar fi bine să mă anunţe cu 5-6 zile înainte, pentru că sunt mai mereu plecat", a afirmat ironic patronul Selinei.

"Domn" cu alţii, cu CJ nu!

Întrebat de ce prezintă lucrările făcute la aproape un an de la oprirea lor, Beniamin Rus a afirmat că firma a "aşteptat să se facă rost de finanţare". "Ultima informaţie pe care o am a apărut în BIHOREANUL, prin care vicepreşedintele CJ (Dumitru Voloşeniuc - n.r) spunea că încearcă să găsească fonduri (pentru încheierea lucrărilor - n.r.). Declaraţia lui este o confirmare că cei de la Consiliu nu au fonduri, pentru că nu au spus public niciodată că ar fi aşa", a spus Rus.

Reprezentanţii firmei Selina au afirmat că din luna iulie 2010, când a expirat contractul încheiat cu CJ pentru finalizarea lucrărilor, şi până în prezent, societatea sa a asigurat paza clădirii, precum şi întreţinerea lucrărilor, din fonduri proprii.

De asemenea, Rus a vorbit despre alte lucrări unde a asigurat continuitatea cu finanţare prin fonduri proprii. Întrebat dacă este posibil să facă acelaşi lucru şi pentru viitoarea clădire a Muzeului, şeful Selina a negat. "În niciun caz, având în vedere ostilitatea Consiliului Judeţean faţă de grupul de firme Selina. Dacă mi-ar cere Primăria sau vreun minister, pentru o altă lucrare, da", a spus Rus.

Muzeul, în cumpănă

Jurnaliştilor le-au fost prezentate şi lucrările din clădirea Muzeului Ţării Crişurilor, într-un tur de vizitare. "Lucrările au început în ianuarie 2009 şi au durat 18 luni, până la oprirea lor din lipsa finanţării. S-au efectuat demolări, desfaceri ale tencuielii vechi şi refacerea acesteia, pe holuri au fost puşi în total 5.000 de metri pătraţi de granit şi a fost refăcută complet faţada, pe care am reuşit să o facem după vechiul design. De asemenea, s-au refăcut tâmplăriile interioare şi exterioare, singura modificare fiind aceea că sticla ferestrelor este acum din termopan", a afirmat Alexandru Bucur, şeful de şantier.

Acesta a explicat că în cadrul proiectului câştigat de Selina nu era inclusă refacerea casei scărilor la niciunul dintre etaje, ca atare aceasta nu a fost revovată. De asemenea, tavanul camerelor de la etajul al treilea nu a fost terminat. "S-a realizat doar structura şi am oprit montarea tavanului din rigips, din cauza infiltraţiilor de apă din acoperiş", a mai spus Bucur, prezentând astfel efectele lucrărilor de refacere a acoperişului executate de CIAC.

Totodată, Selina a construit trei lifuri, două de mărfuri şi unul de persoane, dar care nu pot fi puse în funcţiune din lipsa energiei electrice necesare. "Urma să i se aloce clădirii un post de transformare, dar Consiliul Judeţean nu a realizat acest lucru", a afirmat Ioan Botean, inginer al Selina.

Lucrările la noua clădire a Muzeului Ţării Crişurilor sunt, aşadar, în cumpănă. Contractul Selinei a expirat, iar reprezentanţii firmei nu au primit niciun semn că urmează să primească şi banii necesari pentru finalizarea lucrărilor.