În următoarele zile, Muzeul Ţării Crişurilor va fi gazda mai multor evenimente, inclusiv a patru vernisaje ale unor expoziţii interesante, între care una cu păpuşi cu cap de porţelan şi una dedicată Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, cu detalii din arborele lor genealogic.

Peste 400 de păpuși

Cea dintâi, intitulată "Lumea păpuşilor cu cap de porţelan", va fi vernisată vineri, la ora 12, în sala de expoziţii temporare a secţiei de Etnografie de la etajul III al MŢC.

Expoziţia va prezenta o parte din colecţia privată de păpuşi cu cap de porţelan a Elisabetei Ardelean, restauratoare de textile la MŢC până în 2020. Colecţia cuprinde mai mult de 400 de piese şi va putea fi vizitată de public până în 15 iunie.

„Păpuşile prezente în expoziţie sunt de diferite tipuri şi dimensiuni, fiecare cu trăsături specifice, toate fiind caracterizate printr-o expresivitate a feţei deosebită. Ele înfăţişează bebeluşi, fetiţe şi băieţi de vârste diferite sau persoane în etate, personaje reale (de ex. Charlie Chaplin) sau din film (Mary Poppins) şi, de asemenea, mirese, călugăriţe, arlechini, clovni, elfi etc. Costumaţia păpuşilor este una foarte variată, ele fiind îmbrăcate cu veşminte de epocă din diferite areale geografice (Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Olanda, România), dar şi cu haine specifice lumii circului", se arată într-un comunicat al MȚC.

Următoarele vernisaje vor avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor (9-23 mai), eveniment care cuprinde o serie de conferinţe, vernisaje, expoziţii, lansări de carte și o seară de tango. 

Primul vernisaj în cadrul acestui eveniment este programat în 9 mai, de la ora 17, în sala de expoziţii temporare a secţiei de Artă. Este vorba despre o expoziție compusă din decoraţiuni create din sticlă, denumită "Reflexii în timp".

Toate lucrările expuse au fost create de sticlarul Ioan Tămâian, care îşi desfăşoară activitatea în propriul atelier de creaţie, deschis în anul 1992 în Avrig, judeţul Sibiu.

Expoziția "Reflexii în timp" va fi prezentată de curatorul acesteia, Adina Renţea, preşedinta Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase din București. Expoziția va rămâne în muzeu până în 12 iulie.

Curtea regilor 

O altă expoziţie inedită, care îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în timp, poartă numele "Ferdinand şi Maria. Un destin comun: România Mare". Vernisajul va avea loc în 10 mai, de la ora 12, în curtea Muzeului Țării Crișurilor, de pe strada Armatei Române. 

Expoziţia va prezenta poveşti din viaţa regelui şi reginei mai puţin cunoscute publicului, dar şi poveştile celor mai reprezentative personaje din arborii lor genealogici, "evidenţiind destine regale ce se împletesc cu istoria României", au anunţat organizatorii.

"Ferdinand şi Maria. Un destin comun: România Mare" va putea fi vizitată până în 11 iunie.

Sculpturi din metal 

În următoarea zi, în 11 mai, de la ora 12, este programat un nou vernisaj, al expoziţiei inedite "Tréfilage III", formată din mai multe sculpturi metalice realizate de Darius Hulea.

Lucrările sale au fost create cu ajutorul unui aparat de sudură, unui ciocan, unui cleşte şi unor tije metalice de diferite mărimi şi forme. Cu aceste unelte simple, el îndoaie, bate şi poziţionează mii de bucăţi de sârmă una lângă alta, până acestea iau forma dorită.

„Pentru mine, Michelangelo devine reperul artistic atunci când vorbim de concepţia formelor nelfinito şi puterea de a încorpora în banalitatea materialului, grandoarea sublimă a ideii. Fierul ia rolul pietrei, iar amprenta noilor tehnologii povesteşte aglutinarea materiei şi expansiunea creaturilor fictive în spaţiu”, a spus sculptorul Darius Hulea.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 2 iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!