Din cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea, doar patru au încheiat anul 2014 cu bani în conturi, mai precis fără deficit financiar. Vestea este totuşi bună pentru universitarii orădeni, căci în 2013 doar o facultate orădeană a avut veniturile mai mari decât cheltuielile.

Unii pe plus, alţii pe minus

Informaţia a fost prezentată senatorilor Universităţii în cea mai recentă şedinţă, petrecută joia trecută. Potrivit raportului, facultăţile de Medicină, de Drept, de Geografie, Turism şi Sport şi de Ştiinţe Economice au înregistrat, la finalul anului 2014, excedent financiar, adică au rămas cu bani după achitarea tuturor datoriilor. În anul 2013, doar Facultatea de Drept reuşise această performanţă.

Cel mai mare excedent financiar îl are Facultatea de Drept, 1,7 milioane lei, urmată de Medicină, cu 1,6 milioane lei. Facultatea de Ştiinţe Economice are un "plus" de 854.000 lei, iar cea de Geografie, Turism şi Sport de 538.000 lei.

La polul opus, facultăţile de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi cea de Ştiinţe au cel mai mare deficit financiar, câte 1,7 milioane lei fiecare.

Salarii... prea scumpe

Raportul financiar al Universităţii pentru anul 2014 mai arată că instituţia a avut, per total, venituri de 122 milioane lei, din care 44 milioane lei finanţare de la Minister şi 33 milioane lei obţinute din taxe. Cheltuielile Universităţii în 2014 au fost de 125 milioane lei, diferenţa de 3 milioane lei fiind acoperită din soldul din 2013.

Acelaşi raport financiar mai arată că Universitatea a avut, în decembrie 2014, 9,6 milioane lei investiţi în proiectele europene şi nerambursaţi, din care mai bine de jumătate (5,5 milioane lei) în proiecte de tip POSDRU, pentru dezvoltarea resurselor umane.

Previziunile pentru 2015 nu sunt cele mai optimiste, însă. Finanţiştii Universităţii prognozează că cheltuielile cu salariile angajaţilor vor depăşi veniturile din finanţarea de bază, adică banii primiţi de la Minister şi adunaţi din taxele studenţilor. În acest context, Senatul universitar i-a cerut rectorului şi conducerii executive a Universităţii să identifice resursele necesare pentru plata salariilor în ultima parte a anului.

Fac angajări!

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă a forului legislativ al Universităţii, senatorii au validat rezultatele a 18 concursuri pe posturi, din care cinci pentru profesori universitari, iar alte patru pentru conferenţiari.

Totodată, senatorii au aprobat scoaterea la concurs a 32 de posturi nedidactice sau didactic-auxiliare. Printre altele, Universitatea va angaja patru ingineri, dintre care doi debutanţi, doi redactori pentru Editura universitară, 8 paznici şi 9 îngrijitoare.