Autorităţile din Ungaria au declarat stare de alertă în Veszprem, Gyor-Moson-Sopron şi Vas după ce două localităţi din vestul ţării au fost inundate cu reziduuri industriale de la o fabrică de aluminiu.

În urma accidentului, patru persoane au murit, peste 100 au fost rănite, iar alte şase persoane sunt date dispărute, după ce unul dintre rezervoarele fabricii a cedat.

Peste 400 de case au fost inundate, iar o localitate a fost evacuată. Autorităţile au construit adăposturi temporare pentru sinistraţi. Serviciile de pompieri le-au cerut locuitorilor să părăsească zona, iar oamenii au fost salvaţi cu tractoare.

Circa 700.000 de metri cubi de reziduuri s-au împrăştiat când a cedat rezervorul fabricii de aluminiu, situate la 160 de kilometri vest de Budapesta. Reziduurile au distrus culturile agricole, iar în localităţi a făcut, de asemenea, pagube uriaşe.

Poliţia din Veszprem a lansat o investigaţie în baza suspiciunilor de neglijenţă la locul de muncă, iar proprietarul rezervorului spart va fi cercetat.

Ar putea veni în România

Poluarea s-ar putea întinde şi în zonele din împrejurimi. Potrivit autorităţilor, mareea cărămizie ar putea ajunge în râul Moson, afluent al Dunării. România, Bulgaria, Serbia şi Ucraina se numără printre ţările care ar putea fi afectate de scurgerea de reziduuri chimice.

Potrivit Agenţiei bulgare pentru Explorarea Dunării, reziduurile chimice ar putea ajunge în partea bulgară a fluviului cel mai devreme în şapte zile. Poluarea nu ar trebui să atingă, însă, cote alarmante, după ce reziduurile vor trece prin hidrocentrala Porţile de Fier, situată cu zece kilometri înainte de teritoriul Bulgariei.

Reziduurile conţin substanţe caustice şi sunt toxice dacă sunt ingerate.