Locuitorii din patru orașe ale Bihorului vor putea scăpa gratis de deșeurile mari, rezultate din construcții și demolări, piese de mobilier vechi, uleiuri uzate, anvelope și altele. Consiliul Județean și consiliile locale din Beiuș, Salonta, Marghita și Aleșd s-au asociat pentru a realiza în fiecare din aceste orașe câte o platformă pentru colectarea acestor deșeuri, pe care firmele de salubrizare nu le ridică din gospodării și de la firme.

Un prim pas pentru realizarea acestor platforme a fost făcut marți, când, potrivit unui comunicat al CJ Bihor, reprezentanții acestei instituții au semnat un contract de asociere cu cei ai consiliilor locale Beiuș, Salonta, Marghita și Aleșd în acest scop, în baza unei hotărâri pe care aleșii bihorenilor au adoptat-o la finele lunii martie, iar apoi și aleșii locali din cele patru orașe.

Concret, CJ Bihor va realiza pe terenuri de circa 3.000 metri pătrați puse la dispoziție de consiliile locale, cele patru platforme, în fiecare unitate administrativ-teritorială, și le va dota corespunzător.

Totodată, autoritățile publice locale vor asigura condițiile necesare exploatării acestor centre de colectare separată a deșeurilor și vor crea regulamente prin care acestea vor putea deservi și alte unități administrativ-teritoriale din zonele apropiate.

Fiecare cetățean va putea depozita gratuit, timp de minimum 3 ani, toate categoriile de deșeuri care nu sunt ridicate de către operatorii de salubritate local, de exemplu deșeuri care rezultă din construcții și demolări, cauciucuri, chiuvete, mobilier mare, diferite tipuri de ulei, etc.

Pentru cetățenii din alte unități administrativ-teritoriale deservite de centrele de colectare, costurile vor fi suportate de către primăriile unde aceștia sunt domiciliați sau își au reședința.

Aceste centre completează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Bihor, deoarece deșeurile de mari dimensiuni, în afara celor două centre existente în Oradea, nu mai pot fi depozitate altundeva în județul Bihor.