Specializările pentru studii de licenţă Pedagogia artelor plastice decorative (Facultatea de Arte), Instrumentaţie şi achiziţie de date (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Arhitectură (Facultatea de Construcţii şi Arhitectură) şi Filozofie (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane), respectiv programul de masterat Elemente de complementaritate pentru educaţia muzicală (Facultatea de Arte) nu mai sunt disponibile pentru noi studenţi.

Toate cele cinci programe au intrat în lichidare, ceea ce înseamnă că vor duce până la absolvire studenţii pe care îi au, însă nu mai organizează admitere. Cu toate acestea, programele se regăsesc pe lista de admitere a Universităţii din Oradea, postată pe site-ul instituţiei şi validată, anul trecut, printr-o Hotărâre de Guvern. Practic, Universitatea are dreptul să organizeze admitere pentru aceste programe, însă facultăţile au preferat să nu o facă.

Totuşi, vor apărea şi noi programe de studii, inclusiv cu predare în limba engleză. "Facultăţile au propus trei noi programe de studii, două de licenţă şi unul de masterat). În cazul acestora, se va putea organiza admitere doar dacă vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern privind structura instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu", a declarat purtătorul de cuvânt al Universităţii, Olimpia Popoviciu.

Deocamdată nu se ştie, însă, modalitatea de admitere la facultăţile orădene. Întrucât Ministerul Educaţiei a interzis ca la admiterea la facultate să fie luate în considerare şi mediile din timpul liceului, facultăţile au două variante: fie introduc examen de admitere, fie rămân la varianta de concurs pe bază de dosare, însă clasifică viitorii studenţi doar în baza mediilor de la Bacalaureat şi, eventual, a notelor obţinute la acelaşi examen la anumite materii.

Fiecare facultate orădeană trebuie să decidă în această perioadă ce formă de admitere adoptă.

În acelaşi timp, Universitatea din Oradea a demarat deja campania de promovare a programelor de studii printre liceenii bihoreni, dar nu numai. Caravana Universităţii va merge în 45 de şcoli din judeţ şi alte 15 din afara judeţului, răspunzând întrebărilor pe care le au vizavi de admitere absolvenţii de clasa a XII-a.