Anual, Liga Studenţilor Români din Străinătate, un ONG ce îşi propune să apere şi să promoveze drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale studenţilor români care învaţă în alte ţări, îi premiază pe cei mai buni dintre aceştia.

Premiile LSRS pentru Excelenţa Academică în Străinătate din acest an au 40 de finalişti împărţiţi în şase categorii: Studentul Român al Anului din America de Nord, Studentul Român al Anului din Europa, Studentul Român al Anului de pe alte Continente, Studentul Român Erasmus al Anului, Studentul Anului în România, Premiul Special în Arte. Toate candidaturile, cu excepţia celei pentru "Studentul Anului în România", intră automat în competiţia pentru marele premiu "Studentul Român al Anului".

Printre finaliştii competiţiei se numără şi cinci tineri bihoreni, din care unul singur, Flaviu Bodea, nu are şanse la marele premiu, fiind înscris în categoria "Studentul Anului în România". Ceilalţi patru, Anca Belme, Dan Oros, Vlad Crosman şi Gabriel Pop, s-au remarcat prin studiile şi activităţile lor din străinătate, inclusiv prin joburile pe care le-au obţinut.

Anca Belme, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Oradea, şi-a continuat studiile în Franţa, iniţial cu o bursă de masterat de la guvernul francez, apoi printr-o bursă guvernamentală de doctorat. În 2011 a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe la institutul naţional de cercetare INRIA, cu menţiunea de excelenţă. După terminarea doctoratului şi-a continuat studiile la Imperial College în Londra. De câteva luni de zile este lector universitar la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris. "Consider ca am ajuns aici deoarece sunt eu, un român educat în România după tradiţiile familiilor şi şcolilor româneşti", spune tânăra.

Dan Oros, un tânăr de 22 de ani din Marghita, pasionat de matematică, e finalist la categoria Studentul Român Erasmus. Absolvent de Informatică-Engleză şi de Administraţie Europeană în Cluj Napoca, a petrecut un an la University College London, unde a studiat, dar a şi efectuat un stagiu la o companie din domeniul financiar. "În prezent, sunt membru în echipa de organizare al uneia dintre cele mai bune programe de antreprenoriat şi leadership, dar şi consultant pentru IBM, interesat de strategie, business şi tehnologie", precizează Dan.

În cursa pentru Premiul Special în Arte sunt înscrişi doi orădeni, Vlad Crosman şi Gabriel Pop. Vlad este dublu-licenţiat în canto clasic şi regie de operă, la Academia de Muzică Gheroghe Dima din Cluj Napoca. "Pasiunea pentru muzica barocă şi pentru artă la un nivel înalt m-au îndemnat ca, în aprilie 2011, să încerc să trec audiţiile pentru Centre de musique baroque de Versailles. Şi am reuşit", povesteşte tânărul. De atunci este la Versailles unde îşi cântă "viaţa de barocker". "Sunt mândru că muzica de la Curtea Regelui Soare are şi un român în rândul ambasadorilor ei. Încântam lumea în stagiunea de la Capela Regală Versailles, sau în multe alte producţii la Opera din Versailles, Paris, Metz, Massy, Avignon sau...Beijing", zice tânărul, precizând totodată că visează ca într-o zi Ateneul Român să vibreze de sunetul şi energia Centrului de muzică barocă de la Versailles.

Gabriel Pop, artist şi doctorand la Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Sorbonne 1 Paris, îşi va termina studiile anul acesta, teza sa numindu-se "Arta derizoriului a imaginilor de factura ICON dintre Europa de Est şi Europa de Vest". Alături de coordonatorul tezei sale de doctorat, Olga Kisseleva, a participat ca expozant la mai multe evenimente din România sau din Franţa.

Singurul orădean finalist în categoria Studentul Anului în România, Flaviu Bodea, este absolvent de Medicină la Cluj Napoca şi spune că a fost înconjurat de oameni care i-au influenţat potenţialul, determinându-l să-l exploreze. "Îmi doresc să fiu acel medic de care pacientul are nevoie, competent, perseverent, dispus să ajute, să motiveze, să încurajeze. Prin formarea academică, activităţile de voluntariat SMURD, şi proiecte de cercetare, cred că am făcut primul pas într-acolo", spune tânărul.

Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 8 ianuarie, într-o gală ce va avea loc la Bucureşti. Juriul concursului este format din personalităţi consacrate din zona academică, culturală şi publicistică şi este prezidat de preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.