Într-un comunicat transmis vineri, Biroul Permanent al PDL Bihor critică, mai mult cu patetism decât în termeni duri, alipirea filialei locale a UDMR la USL.

Marionetele

În debutul comunicatului, PDL-iştii arată cu degetul faptul că joi aleşii bihorenilor au votat menţinerea într-o formă modificată a hotărârilor luate în ianuarie, potrivit cărora Teatrul de Stat, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia şi Filarmonica se reorganizează, formând astfel două instituţii noi, una ce va cuprinde secţiile în limba română şi alta care va avea secţiile maghiare.

"Consilierii PNL şi cei ai PSD (cu o singură abţinere) au nesocotit interesele orădenilor şi au votat fără să le tremure mâinile segregarea etnică a instituţiilor culturale. Astfel, marionetele au făcut jocul păpuşarului, UDMR, ca "partid etno-business", putând să-şi serbeze încă o victorie", arată conducerea PDL Bihor.

PDL-iştii au dat-o şi pe "lacrimogene": "Nicio clipă cozile de topor din PNL şi PSD nu s-au gândit la o tradiţie de 60 de ani, în care instituţiile de cultură din Oradea au existat după modelul unei comunităţi multietnice, obţinând succese artistice remarcabile. De dragul unor combinaţii politice urât mirositoare şi aranjamentelor de culise tenebroase, reprezentanţii celor trei partide şi-au dat mâna pentru a pune la cale cea mai abjectă manevră din istoria recentă a judeţului nostru", continuă semnatarii.

"PSD Bihor se laudă că este partidul celor mulţi, în schimb, a preferat să voteze în favoarea celor foarte puţini, ignorând miile de semnături ale orădenilor care luptă admirabil pentru a apăra ceea ce au. La rândul lor, liberalii orădeni întorc spatele organizaţiilor civice care militează pentru normalitate şi armonie la Oradea, făcându-i să se răsucească în mormânt pe înaintaşii lor iluştri. Votul de ieri este, din toate aceste motive un act de trădare, un fapt care nesocoteşte interesul naţional, un gest, în ultimă instanţă, de prostie!", critică PDL-iştii, ei înşişi acuzaţi de inconsecvenţă de UDMR, fiindcă votul în ce priveşte segregarea instituţiilor de cultură fusese negociat inclusiv cu liderii PDL Bihor.

Politica-i o curvă

În acelaşi comunicat, Biroul Permanent al PDL face referire şi la alianţa USL parafată joi între formaţiunile judeţele ale PNL-PSD-PC, protocol la care s-a afiliat, joi seară, UDMR. "În sfârşit, oficial, pentru toată lumea, s-a făcut ce ştiam cu toţii că se întâmplă pe la colţuri: PSD şi PNL pupă poala UDMR", arată documentul.

PDL-iştii aruncă săgeţi şi către liderul PNL Bihor, Cornel Popa, căruia nu i-au menţionat numele, spunând că "niciodată nu a fost om politic". "Cu ocazia parafării, un ins care niciodată nu a fost om politic, ci doar de conjunctură politică, a spus că acordul USL s-a făcut pentru aliatul numărul 1 - bihorenii. Poate se referea la minoritatea maghiară din Bihor, pentru că bihorenii nu vor accepta niciodată un acord care riscă să îi transforme, după aproape 100 de ani, în "naţiune tolerată" în propria lor patrie".

Alte ironii au fost lansate la adresa UDMR, pe care îl aseamănă cu o prostituată. "Mai mult ca de Dragobete, această formaţiune politică nu a dovedit mai clar faptul că politica este, pentru unii, asemenea celei mai vechi meserii din lume. Acum au la dispoziţie şi acei tovarăşi de drum cu care o pot practica din plin şi pe săturate".

În final, cu patetism, comunicatul PDL afirmă că ziua de 24 februarie a fost, la Oradea, o zi urâtă, o zi a trădării. "Cel mai grav, însă, este faptul că a fost o zi a neruşinării. Cei care au făcut-o posibilă s-au acoperit de o ruşine imensă, pe care apele Crişului nu o vor putea spăla vreodată. Dumnezeu, poate, îi va ierta, dar bihorenii nu-i vor uita, ci va veni ziua în care îi vor pedepsi!", încheie semnatarii.