Înainte de şedinţa de marţi a Colegiului Director a PDL, la care vor participa liderii partidului din toată ţara şi în urma căreia urmează să se decidă dacă PDL va boicota referendumul, preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu afirmă că, dacă se va pune problema, reprezentantul organizaţiei va vota ca strategia să fie neprezentarea.

"Din partea noastră va fi prezent prim vicepreşedintele Gheorghe Bota. Nu ştiu sigur dacă se va discuta această problemă, dar dacă se va pune o asemenea întrebare, noi suntem pentru neprezentarea la vot, pentru că nici astăzi cu 5-6 zile înainte de referendum, nu e clar care sunt condiţiile de desfăşuare a votului şi nici secţile suplimentare nu sunt stabilite. În Bihor am auzit că sunt două secţii suplimentare, dar încă nu ne-am delegat oameni, pentru că nu am fost anunţaţi", a declarat BIHOREANULUI Ionel Avrigeanu.

PDL-istul a mai spus că organizaţia judeţeană ar opta pentru neprezentarea la vot deoarece nu este clar nici măcar intervalul orar în care se va putea vota, dar şi pentru că în Bihor mai mulţi preşedinţi de secţii de votare au fost înlocuiţi cu persoane care nu sunt apolitice, aşa cum cere legea.

"Nu e clar nici dacă se va respecta intervalul orar 7-23. Curtea Constituţională se va pronunţa zilele acestea pe legea referendumului, la punctul privind timpul de desfăşurare. În plus, cel puţin în Bihor au fost schimbaţi preşedinţi de secţii de votare, ca de pildă la Rieni şi la Bunteşti, cu alţii, unii fiind cadidaţi pe listele USL în urmă cu o lună. Or aceste persoane ar trebui să fie apolitice", a mai spus Avrigeanu.

Acesta a mai precizat că decizia nu a fost adoptată prin vot de către Biroul Permanent Judeţean, însă a fost asumată în urma unor discuţii la nivel de conducere a filialei judeţene, inclusiv cu staful de campanie.

Totodată, el a subliniat că decizia finală urmează să fie luată prin vot, la nivel central, de Colegiul Director.

Liderii PDL de la centru şi de organizaţii judeţene se vor reuni, marţi, de la ora 11, în şedinţa Colegiului Director al partidului pentru a decide dacă boicotează referendumul. Din acest for fac parte şi liderii organizaţiilor judeţene. Surse democrat-liberale au declarat pentru Mediafax că liderii PDL sunt convocaţi marţi pentru a răspunde la întrebarea "Boicotăm sau nu referendumul din 29 iulie?".

Pe de altă parte, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, luni seară, că "sunt foarte multe elemente care arată decizia USL de a frauda" referendumul şi că "există riscul", dacă în zilele următoare "nu se ameliorează" situaţia, să ceară PDL să nu fie reprezentat în secţiile de votare şi să "boicoteze total" referendumul.