Emil Boc a anunţat că PDL va depune, săptămâna viitoare, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, bihoreanul Ioan Mang. Pedeliştii cer demisia lui Mang, în urma acuzelor de plagiat care planează asupra acestuia.

Anunţul a fost făcut de Boc luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional a partidului. Fostul premier a precizat că moţiunea simplă va fi depusă la Camera Deputaţilor, în prima săptămână cu şedinţe de plen, respectiv săptămâna viitoare.

Premierul Victor Ponta speră că acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Educaţiei nu vor fi confirmate şi că, astfel, nu va fi cazul să îl înlocuiască pe Ioan Mang de la conducerea ministerului, arătând însă că şi în cazul unei schimbări vor continua controversele, din cauza intereselor din sistem.

"Controversele cred că vor continua, oricine pe care îl voi numi va fi contestat de o anumită parte, pentru că Ministerul Educaţiei, din păcate, este în acest moment un sistem cu foarte multe interese şi orgolii. Aici nu mai discutăm deja de persoane. Spre deosebire de domnul Boc, care se pricepe extraordinar de bine la plagiat, eu nu judec ca domnia sa şi am cerut unei instituţii a cărei credibilitate nu este de nimeni contestată, Academia Română, să verifice", a spus Ponta, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV.

Premierul a afirmat din nou că Ioan Mang va fi înlocuit la conducerea Ministerului Educaţiei dacă acuzaţiile de plagiat sunt confirmate, dar că speră să nu fie cazul.

Demisia lui Ioan Mang este cerută de pedelişti încă de săptămâna trecută, după ce mai mulţi profesori din străinătate, dar şi jurnaliştii români l-au acuzat pe ministru că a plagiat mai multe articole ştiinţifice. Cea mai mare parte a articolelor sunt semnate de Mang împreună cu soţia acestuia.

De cealaltă parte, şeful PSD Bihor a susţinut că nu este vinovat de nimic, precizând că unele articole pentru care este acuzat de plagiat nu îi aparţin, iar în restul n-a făcut altceva decât să citeze din teoria domeniului.

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a declarat, luni, din nou, după participarea la şedinţa PSD, că este şi rămâne în fruntea ministerului, explicând că în cazul lui urmează să decidă Comisia Naţională de Etică.

Întrebat fiind despre propria demisie, el a declarat că aceasta este până la urmă o decizie politică, dar că el nu are nicio vină. "Urmează să se decidă Comisia Naţională de Etică. Am înţeles că s-a sesizat, şi vedem", a explicat Ioan Mang. Întrebat când se va întruni comisia, ministrul a răspuns că până în 15 iunie. "Eu am primit un termen astăzi de la ei. Până în 15 iunie", a spus ministrul.