Reprezentanţii PDL Bihor acuză USL că a transformat sediul Primăriei Oradea în sediu de campanie pentru mitingul organizat marţi seară în favoarea demiterii preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

"Mai mult sau mai puţin întâmplător am trecut prin centrul oraşului cu puţin înainte de ora 19 şi am rămas surprinsă când am văzut că Primăria Oradea parcă era transformată în sediul de campanie al USL. Din Primărie ieşeau grupuri de tineri - îndrăznesc să spun că mulţi poate erau de clasa a opta, a noua, a zecea -, iar un om îi organiza, aliniindu-i şi distribuindu-le pancarte gata confecţionate anti-Băsescu, ce stăteau sprijinite de zidurile Primăriei", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la partid, vicepreşedinta PDL Bihor, Ionela Pop Bruchental.

PDL-ista a spus că a aşteptat să vadă "cei 10.000 de susţinători, pentru că a fost un miting regional", dar aceştia au lipsit. "Au fost cel mult 3.000 de susţinători, din punctul nostru de vedere acesta fiind un fiasco, şi se dovedeşte încă o dată că USL nu se bucură de o susţinere importantă a oamenilor nici din Bihor, nici din Oradea, şi nici din alte judeţe", a spus Bruchental.

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii au respins acuzaţiile aduse de PDL-istă. "Nu a fost vorba deloc despre transformarea Primăriei în sediu de campanie. La fel cum s-a întâmplat şi în alte rânduri, şi în cazul altor partide dar şi pentru alt tip de evenimente, sala mare a fost închiriată, după program. A fost o întâlnire cu birourile politice judeţene din alte judeţe, iar jos erau tineri cu pancarte care îi aşteptau pe participanţi. Pancartele nu au fost în primărie, ci afară. De altfel, după cum se ştie, tot centrul a fost împânzit de pancarte", a declarat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al PNL Oradea şi în acelaşi timp consilier al primarului Ilie Bolojan.

Dezamăgirea Kiss 

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, s-a declarat "surprins neplăcut" de faptul că la mitingul de marţi seară a participat şi liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, pentru că nicăieri în ţară lideri ai UDMR nu s-au afişat în mitinguri anti-Băsescu. "Pentru noi a fost o surpriză, pentru că nu ştim vreun alt lider UDMR care să fi participat la vreun miting", a zis Avrigeanu, spunând că probabil Kiss le-a făcut un contraserviciu şefilor din USL pentru că l-au făcut vicepreşedinte de CJ.

De altfel, preşedintele interimar Ionel Avrigeanu a prezentat, din nou, motivele pentru care PDL a optat să nu se prezinte la referendum, subliniind însă faptul că "PDL nu boicotează referendumul", pentru că, deşi nu votează, îşi va trimite reprezentanţi ca observatori în secţiile de votare din ţară. În Bihor, PDL va avea 682 de de observatori.

Coplată sau nu

Într-o altă ordine de idei, PDL-iştii au criticat din nou "abuzurile" Guvernului Ponta în cele 2 luni de când se află la putere, afirmând că, în loc să se preocupe de situaţia economică a ţării, USL-iştii vor cu orice preţ demiterea preşedintelui, folosindu-se de tertipuri. Secretarul general al PDL Bihor Cristian Ile, a enumerat că, de când USL a preluat puterea, euro a crescut cu aproape 6%, numărul şomerilor a crescut cu 24.000, iar salariul mediu pe economie a scăzut cu 1,5%.

Avrigeanu a mai acuzat şi "demagogia" USL, în contextul în care Guvernul a amânat introducerea coplăţii pe serviciile medicale, dar la Spitalul Judeţean, aceasta se plăteşte, cel puţin în cazul pacienţilor care au nevoie de recuperare medicală: "La Spitalul Judeţean există o notă internă, în baza căreia cei care solicită servicii trebuie să plătească 50 de RON, dacă e vorba de un asigurat, 100 de RON dacă nu e asigurat", a spus Avrigeanu.

În replică, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a afirmat că această regulă se aplică doar în cazul în care pacientul solicită în plus servicii medicale, nota fiind fundamentată pe Legea sănătăţii, dar şi pe contactul cadru şi pe normele impuse de Casa Naţională de Asigurări. "Acea notă internă a fost întocmită conform legii 95, articolul 237, care spune că pentru asiguraţi, o consultaţie plus un control plus două proceduri prescrise de doctor sunt gratuite. Dacă la cerere bolnavul mai doreşte proceduri, dacă e asigurat şi dacă are trimitere, va plăti 50 de lei pentru 10 zile de proceduri. Dacă nu este asigurat, îl costă 100 de lei 10 zile", a explicat Carp.