Într-o conferinţă de presă susţinută joi, PDL-iştii bihoreni au criticat modul de organizare a festivalului Toamna Orădeană. "După un calcul foarte simplu, am ajuns la concluzia că în cele 14 zile de festival au avut loc 12 evenimente cu caracter plătit şi doar unul cu caracter gratuit, întins pe 4 zile", a spus arhitectul Cristian Puşcaş, candidat la deputăţie în colegiul 8.

"Din această primă şi foarte sumară analiză, dar şi analizând evenimentele care s-au desfăşurat, cred că orădenii în general au rămas cu un gust destul de amar şi superfluu, că iată, Toamna Orădeană devine o Toamnă Orădeană cu caracter semiprivat, în care doar puţini reuşesc să ajungă la aceste evenimente, pe fondul crizei economice. Toamna Orădeană devine din ce în ce mai mult o toamnă a Oradiei doar prin amplasament, nu şi prin populaţie", a spus Puşcaş.

PDL-istul s-a referit la faptul că în acest an, în cele două săptămâni de festival, au fost mai multe evenimente cu intrarea pe bază de bilete, chiar dacă nu cu sume mari, spre deosebire de anii trecuţi, când au fost mai multe evenimente gratuite, cum ar fi Târgul pălincarilor, care au atras muşterii.

Puşcaş a anunţat că membri ai organizaţiei de tineret a PDL au stat la fiecare dintre "cele 15 intrări din Parcul 1 Decembrie" şi au numărat participanţii, iar potrivit acestuia la evenimentele de sâmbăta trecută au intrat aproximativ 7.500 de persoane.

"Am calculat şi, în medie, la festival au participat circa 30.000 de persoane care, totuşi, considerăm noi, e o diferenţă notabilă faţă de populaţia oraşului, de 180.000 de locuitori. Este totuşi cam puţin pentru orădeni, cu toate că e unica sărbătoare pe care o avem", a spus el.

Candidatul PDL la Camera Deputaţilor a mai adăugat că nici locaţia nu a fost cea mai fericită, afirmând că după festival "gazonul a fost distrus, iar coşurile - vandalizate". "Cred că s-ar fi putut găsi şi alte amplasamente pentru acest eveniment", nominalizând un spaţiu din spatele Bazei Sportive Tineretului, care în opinia sa ar fi potrivit chiar dacă nu se află în centrul oraşului.

"Cred că Toamna Orădeană ar trebui să revină la ce a fost cu ani în urmă", a concluzionat Puşcaş.

Întrebat la ce se referă şi câţi participanţi au fost la festival pe când acesta era organizat de administraţia PDL-istă, Ionel Avrigeanu, şi el candidat, a declarat că numărul acestora era "dublu", la fel ca şi bugetul cheltuit de Primărie pentru petrecerile din cadrul festivalului.

PDL-iştii au ţinut, totuşi, să precizeze că nu fac referire la calitatea spectacolelor. "E normal să fie şi evenimente plătite, şi pentru publicul larg, cu acces gratuit. Noi am contestat doar ponderea celor două tipuri de evenimente", a subliniat Cristian Puşcaş.

"A fost o Toamnă Orădeană fără orădeni. Târgul de la Negreni a avut mai mulţi participanţi. Ştiu oameni care au mers de la Oradea special pentru el", a completat Avrigeanu.